Helena Sternberg har solglasögon och gör ett ögontest hos forskaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Sternberg klarar inte av att slutföra testet hos forskaren. Keps och solglasögon har blivit hennes räddning efter covid-19. Foto: SVT

Ögonen angrips av covid – kan förklara många långvariga symptom

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 kan sätta sig på ögonen – och i vissa fall blir besvären långvariga och livsförändrande. Helena Sternberg behöver idag keps och solglasögon för en fungerande vardag. Nu har hon fått hjälp.

– Det tog två år innan jag fick träffa någon som visste vad covid kunde göra med ögonen, säger Helena Sternberg.

Trötthet, hjärndimma, ljuskänslighet och minnesproblematik. Nu kan forskare ha hittat en gemensam nämnare till symptomen som kan drabba personer med långvariga, kognitiva besvär efter covid. I en studie som presenteras i höst har man funnit att motoriken och samspelet med ögonen försämrats hos patienterna.

– En majoritet av de här patienterna har symptom som också är relaterat till synen, säger Jan Johansson, forskare i syn och postcovid på Karolinska Institutet.

Ögonen samarbetar inte efter covid

Helena Sternberg har lidit av många typiska symptom för långtidscovid i flera år, allt från hjärndimma till ljuskänslighet. Nu har det kunnat kopplas till ögonens motorik.

– Jag äter frukost med solglasögon på, säger Helena Sternberg.

Optiker ska få hjälp att upptäcka besvären

En forskningsstudie från Karolinska institutet och Linköpings universitet som publiceras i höst ska ge nya riktlinjer för hur vårdcentraler och optiker ska kunna upptäcka ögonbesvär som är kopplat till covid-19. Mörkertalet bland drabbade uppskattas vara stort.

Rehabilitering har hjälpt för patienter

Tack vare specialisthjälp kan Helena Sternberg nu arbeta igen.

– Det känns fantastiskt. Det har varit mitt mål hela tiden, säger hon.

Följ med henne när hon undersöker ögonen hos forskaren på Karolinska sjukhuset.

Så vanligt är ögonbesvär efter covid-19

• Den enda kända svenska publicerade forskning som berör synpåverkan vid postcovid är rapporten Postcovid i praktiken från Myndigheten för vård och omsorgsanalys. Som del av underlaget gjordes en enkät bland 1400 personer som upplever att de har postcovid. De fann att ca 10 procent av personer med postcovid upplevde eller hade upplevt svåra besvär med ögon eller syn. Ca 25 procent upplevde eller hade upplevt milda besvär med sin syn.

• Forskare har nu valt ut patienter som behandlas på särskilda postcovid-mottagningar och som uppgett att de har problem med synen. 70 procent av dem visade sig ha problem med ögonmotoriken. Det förklarar, enligt forskarna, många symptom som är vanliga hos patientgruppen. Den forskningsrapporten släpps under hösten 2023.

• I Sverige finns ingen samlad nationell myndighetsstatistik för hur många som lider av postcovid. Svenska covidföreningen har gjort en uppskattning att över 200 000 svenskar är eller har varit drabbade.

Källa: Svenska covidföreningen, vardanalys.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.