• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bopriser ökade med 600 procent

Uppdaterad
Publicerad

Nya unika siffror visar att bostadspriserna i Storstockholm ökat med 600-750 procent på mindre än 20 år. Stockholmarna är i dag bland de mest belånade i västvärlden och nu varnar allt fler för en bostadsbubbla som snart kan spricka.

Unika inflationsjusterade siffror från bostadsrörelsen HSB som SVT tagit del av visar att bostadsrättspriserna i storstäderna mångfaldigats på kort tid. I Storstockholm har priserna sedan 1996 till andra kvartalet i år ökat med 600 procent.

Lars Wilderäng driver Cornucopia, en av Sveriges mest lästa och högst rankade ekonomibloggar. En blogg som under flera år har diskuterat en svensk bostadsbubbla.

– Vi har absolut en bostadsbubbla. Den är så illa att politikerna inte ville prata om den i valrörelsen. Vilket säger att det är ganska illa. Det spelar ingen roll vad man jämför med; nettolöner, KPI etcetera. När man jämför med alla klassiska indikatorer så har priserna stuckit iväg helt enormt, säger Lars Wilderäng.

Bubblan förnekas

SVT gör en enkät kring populära Nytorget på Södermalm i Stockholm, där de senaste bostadsförsäljningarna visar att flera lägenheter sålts med kvadratmeterpris på mellan 70.000 och 80.000 kronor.

Nästa alla har starka åsikter om bostadsmarknaden. Många är oroliga för de höga prisnivåerna men de flesta tror ändå att priserna kommer fortsätta uppåt.

– För att man ska kunna få en bubbla så måste den förnekas. Därför ägnar sig de flesta åt att förneka och hitta olika resonemang som gör att vi inte har en bubbla. Men lyssnar man på internationella bedömare så är de inte särskilt tveksamma till att vi har en bubbla i Sverige, säger Lars Wilderäng.

Enligt Lars Wilderäng kan villapriserna falla med runt 30-40 procent om bubblan spricker, när det gäller bostadsrättspriser kan de falla betydligt mer, enligt honom.

Stockholmarna värst belånade

Efter att den höga tillväxttakten på svenskarnas bolån minskat under några år har den nu vänt upp igen. Det finns svenska områden som är högre belånade än andra. Enligt Bankföreningen och Riksbanken var stockholmarna i augusti i år mer än dubbelt så högt belånade i förhållande till inkomsten som gensomnittssvensken.

Det svenska genomsnittshushållet har en belåning på 175 procent av årsinkomsten. Ett stockholmshushåll har en skuldkvot på 450 procent. Det vill säga att de har lån som motsvarar fyra och en halv gånger årsinkomsten efter skatt. Det är en nivån som är bland de högsta i hela västvärlden.

Organisationer som OECD och IMF har varnat för en svensk bostadsbubbla och att när den bobubblan spricker kan det få negativa konsekvenser för hela Norden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.