Hör Skolverkets generaldirektör om vilka elever han anser är vinnare och förlorare under coronavåren. Foto: Moa Ferm/SVT

Skolverket: Pandemin har inte påverkat skolresultaten

Uppdaterad
Publicerad

Skolresultaten fortsätter att öka i både gymnasieskolan och grundskolan vilket tyder på att pandemin inte har påverkat resultaten på nationell nivå. Men det finns en oro för hur skolan skulle klara av en fortsatt ökad smittspridning.

– På de flesta skolor har det gått bra, men långsiktigt så finns en oro. Hur länge orkar lärarna och hur länge orkar eleverna? Det är en ansträngning att göra det bästa av situationen, säger Peter Fredriksson, generaldirektör vid Skolverket.

Skolverkets generaldirektör anser att svenska skolan hanterat pandemin och dess effekter med hög frånvaro och distansarbete på ett bra sätt.

– Det vi kan lära oss under våren är att skolan har en kapacitet och förmåga att hantera en sådan här annorlunda situation. Man kan känna sig lite trygg att den kompetensen finns hos de svenska skolorna, säger Peter Fredriksson.

Vinnare och förlorare

Vissa elever har gynnats av mer distansarbete och bättre arbetsro i skolan när bänkar ekat tomma, medan andra inte fått det stöd de behöver, menar Peter Fredriksson.

Hör Skolverkets generaldirektör om vilka han anser är vinnare och förlorare under coronavåren, i videon ovan.

Behörighet till gymnasiet

Preliminär statistik från våren 2020 visar att det är totalt 85,3 procent av eleverna i riket som är behöriga till gymnasiet. Det tyder på en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med officiell statistik från föregående läsår.

I Stockholms stad slutade 87,3 procent av niorna med behörighet till gymnasiet. Siffran förra året var 87,4 procent. Andelen elever som har godkänt i alla ämnen är i år 80,1 procent, jämfört med 80,5 procent förra året.

Betygsresultaten som nu är tillgängliga är preliminära. De kan komma att ändras marginellt när de slutgiltiga betygen fastställs i september.

Källa: Skolverket/Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.