bebis med röda utslag på kinder och kropp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur smittar mässling, var kommer fallen i Sverige från och varför kan den vara så farlig? Hör smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund berätta mer om sjukdomen. Foto: arkivbild

Ökning av mässling i Sverige – flest fall på sex år

Uppdaterad
Publicerad

En person ligger inlagd på S:t Görans sjukhus i Stockholm efter att ha blivit smittad av mässling utomlands. Sjukdomen är mycket smittsam och siffror visar att antalet fall i Sverige ökar i år.

Fram till 6 september i år hade 24 personer konstaterats smittade av mässling i Sverige. Sju av de fallen har varit i Stockholm.

Det är flest antal fall i Sverige de senaste sex åren.

I veckan bekräftades ett fall i region Stockholm. Enligt uppgifter till SVT är fallet på Capio S:t Görans sjukhus. Enligt regionens smittskyddsläkare har personen smittats vid resa utomlands.

Mycket smittsam – och mest kritisk för spädbarn

Mässling betraktas som är en av världens mest smittsamma sjukdomar och kan bli väldigt allvarlig. Dödsfall förekommer och allra mest kritiskt är det för spädbarn.

Ett stort mässlingsutbrott i England under året påverkar.

– Mässling förekommer i länder som vi svenskar gärna reser till, däribland England, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Två andra länder som haft många mässlingsfall under året är Rumänien och Tyskland.

Foto: SVT Grafik

Det här är mässling

Mässling är en virussjukdom som sprids via luften som droppar.

I Sverige är sjukdomen numer ovanlig eftersom mässlingsvaccin ingår i vaccinationsprogrammet för barn sedan 1982. I princip alla födda före 1960 har haft sjukdomen och har därmed livslångt skydd för att bli smittad igen.

Det var 12 905 fall av mässling i Sverige året innan allmän vaccination infördes, år 2021 var det noll fall.

Komplikationer vanliga

Symtomen är hög feber, torrhosta, irriterade ögon och utslag. Komplikationer som lunginflammation är vanliga, en av 1000 får en allvarlig hjärninflammation.

En mycket ovanlig följd som drabbar 1-10 av 100000 är en degenererande hjärninflammation . Den uppstår flera år efter att man haft mässling och innebär att man stegvis tappar hjärnfunktioner och dör.

I höginkomstländer är dödligheten till följd av mässling 1 per 1 000-5 000 insjuknade.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.