Ex-mannens rätt att träffa barnen riskerar Julias säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Julia, som egentligen heter något annat, berättar att hon i flera år fått ta emot slag, kränkningar och hot från sin dåvarande man. När hon till slut fick hjälp att med skyddat boende på hemlig ort blev tillvaron ohållbar eftersom exmaken också fått rätt att träffa barnen varannan vecka.

De första slagen kom efter att de gift sig och fått sitt första barn, berättar Julia. Under flera års tid utsattes hon för både psykiskt och fysiskt våld. Efter att ha fått flera barn ihop insåg hon att våldet aldrig skulle ta slut och bestämde sig för att söka hjälp hos en kvinnojouren.

– Jag trodde på hans hot, att jag skulle bli av med barnen om vi skiljer oss och att han skulle skada mig grovt om jag lämnade honom. Alla mina vänner och familj hade jag stängt ute och visste inte vem jag skulle vända mig till. Jag var ganska trött på våldet. En dag dök det upp reklam om kvinnojouren och jag tänkte nu eller aldrig, säger Julia.

Umgängesrätt trots skyddad identitet

Efter att ha kvinnojouren tagit emot Julia med barnen placerades de utanför Stockholm på skyddat boende. Månaderna gick, Julia lämnade in skilsmässoansökan, skaffade sig lägenhet och ansökte om ensam vårdnad. Under flera månader fick de inte ha kontakt med familj och vänner för att inte på något avslöja var de befann sig.

I tingsrätten får Julia ensam vårdnad samtidigt som exmaken får rätt till umgängesrätt varannan vecka.

– Då kände jag mig inte säker längre, ensam och isolerad i en liten ort.

Julia har polisanmält sin exman för misshandel, men anmälan lades ner i brist på bevis.

Utreds av regeringen

Samtidigt ses umgängesrätten över på regeringsnivå. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill strama åt lagstiftningen.

– Jag har sett många fall där kvinnor och barn behöver leva på skyddat boende men där mannen ändå har rätt till umgänge och det är väldigt stötande, säger han.

Hör hela Julias berättelse i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.