Det är fredag natt i juli när Omar Abdullahi står i krogkön vid Södra teatern på Mosebacke. Men vakten vill inte släppa in honom. Omars legitimation har gått ut, och det uppstår diskussion mellan honom och vakten. Enligt Omars version av det som sedan hände utsattes han för omotiverat våld.
– Då kommer en helt annan vakt bakom honom och tar stryptag på mig, sedan slog han mig mot örat när jag försökte ta avstånd mot honom, säger Omar.
Omar förs in i ett rum på teatern och där blir han kroppsvisiterad, berättar han. Men också utsatt för mer våld, säger han.
– Han lyfter mig med hela sin styrka och tar tag i genitalierna, klämmer åt paketet, som man säger, och sänker mig mot backen.
ABC: Gjorde det ont?
– Det gjorde fruktansvärt ont.
På Södra teatern säger man att den vakt som Omar Abdullahi menar misshandlade honom jobbar kvar, men har förflyttats från sin plats vid kön i dörren.
– Jag har ju läst händelserapporten som skrevs men så får vi avvakta utredningen. Det står ju ord mot ord, säger vd Ingmari Pagenkemper.
Men polisen kom till Södra teatern och tog med Omar till arresten där han blev inlåst enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Omar säger att han flera gånger ber om att en läkare ska få undersöka honom – något som man har rätt till enligt lag.
– Jag blir lovad vård inne på stationen men sanningen blir en helt annan. Jag spenderar sex timmar i arrestcellen med grymma smärtor.
Ett läkarutlåtande bekräftar att Omar hade skrubbsår och blåmärken. Det pågår en polisutredning om det som hände mellan honom och krogvakten. Men Omar anmälde också polisen för tjänstefel för att man inte lät honom träffa en läkare, samt för att polisen inte förhörde vittnen på plats. Men det ärendet bestämde Håkan Roswall, åklagare på Riksenheten för polismål, att inte låta utreda.
ABC: Det fanns ju läkarintyg på att han hade blåmärken och skrubbsår?
– Jag måste ha gjort bedömningen att den skadan som fanns var mycket bagatellartad och då spelar det ju inte så stor roll, säger Håkan Roswall.
Av alla anmälningar mot poliser i Sverige under 2012 ledde 28 procent till utredning.
– Jag kommer inte ihåg ärendet, hur ska jag kunna göra det, säger åklagare Håkan Roswall på Riksenheten för polismål när ABC ringer upp och ber honom förklara sitt resonemang kring beslutet att inte utreda polisens agerande.
ABC: Men har du möjlighet att titta på ärendet?
– Nej, jag har faktiskt annat att göra än att svara på dina frågor.
ABC: Men det är ju ändå väldigt många utredningar som aldrig blir av. Är det inte viktigt att ni åklagare förklarar varför?
– Nej. Jag har ingen anledning att prata med dig om det. Nu har jag tröttnat på den här kontakten. Hej.
Håkan Roswall på Riksenheten för polismål lägger på luren.