Östhammar får slutförvaringen

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun får ta hand om slutförvaret av det svenska kärnavfallet. Efter 20 års studier och undersökningar så är det bestämt.

På torsdagen kom beskedet från kärnavfallsbolaget SKB om i vilken av kommunerna som man vill placera ett slutförvar för det högaktiva kärnavfallet.

Det blir Östhammar. Statens Kärnbränslehantering, SKB, meddelar var slutförvaret av utbränt kärnbränsle kommer att hamna.

Slutförvaret i Östhammar

12.000 ton kärnavfall ska förvaras i 100.000 år

För Östhammar som får ta hand om slutförvaret är det cirka 12.000 ton utbränt högaktivt kärnbränsle som ska förvaras på 500 meters djup i urberget, oåtkomligt för människor, djur och natur i 100.000 år. Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) har under 30 år utrett var slutförvaret ska ligga och i dag fattades beslutet.

För Oskarshamn som nu får ett negativt besked väntar investeringar. Genom ett unikt avtal med SKB garanteras ”förloraren” 1.5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutbyggnader, utbildning och forskning i kommunen under lång tid framåt.

Alldeles söder om kärnkraftverket i Forsmark kan världens första slutförvar av använt kärnbränsle komma att ligga. 500 meter ner i urberget inkapslat i kopparbehållare, som omges med så kallad bentonitlera.

Positiv respons från medborgare och kommun

-Jag är väldigt glad, jag har arbetat med det här i 30 år nu. Vi har passerat en milstolpe och äntligen bestämt oss för var vi ska lägga vårt kärnbränsle, säger Claes Thegerström, vd SKB.

Den, som i det glesbefolkade området söder om Forsmark, bor närmast och faktiskt kommer att bo direkt ovanpå slutförvaret, känner sig så trygg att han till och med bygger ut sitt hus.

-Det var väldigt positivt för hela kommunen eftersom det nu skapas så många arbetstillfällen, tycker Jacob Spangenberg (C), kommunalråd Östhammar.

Bergets kvalitet avgjorde beslutet i såväl Forsmark som i Oskarshamn.

Jobben säkrade i Oskarshamn

De SKB-anställda vid dagens förvar av radioaktivt så kallat driftavfall var spända på beskedet.

-Det har varit en 50-50 chans så nervositeten har varit stor. Nu när jobben är säkrade kommer vi att behöva mer folk och förhoppningsvis också få många nya kollegor, säger Sara Eriksson, SKB-anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet