Till vänster syns halloweenartiklar i en butik och till höger syns en kvinna som blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar konsumenterna på nyheten: ”Jättehemskt om det är barn ska gå bus eller godis” Foto: Bertil Ericson, TT/SVT

Hormonstörande ämnen i flera halloweenprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalieinspektionen har hittat flera farliga ämnen i halloweenprodukter för barn. Det handlar om plastleksaker, slajm, utklädningskläder, masker och andra liknande varor.

– Många av ämnena har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Totalt har 297 barnprodukter granskats, varav 44 innehöll farliga ämnen i olagligt höga halter. 35 av produkterna var ­halloweenartiklar som ansiktsmasker och dekorationer – sju av dem åkte fast i kontrollen.

– I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för, säger Frida Ramström i ett pressmeddelande.

Det vanligast förekommande ämnet var ftalater, som misstänks vara hormonstörande och kan göra det svårare att få barn. Andra ämnen som hittades var bly, kadmium, bor och bisfenol A.

Produkterna såldes bland annat via nätsidor, i leksaksaffärer, museer och i dagligvaruhandeln. Flera av företagen som åkte fast i inspektionen finns i Stockholmsområdet men störst problem fanns på webbutikerna.  

Efter granskningen har Kemikalieinspektionen kontaktat samtliga företag med farliga produkter, och nästan alla valde då att stoppa försäljningen.

Råd till konsumenter

  • Köp leksaker och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.
  • Köp inte leksaker som saknar CE-märke.
  • Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Risken är att de inte uppfyller EU:s säkerhetskrav.
  • Om du har köpt en vara som du misstänker innehåller farliga kemikalier, kontakta företaget du har köpt den av. Du kan också höra av dig till Kemikalieinspektionen.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.