I över 15 år har hyresgäster i fastigheten vittnat om en värd som trakasserar dem och hotar med att säga upp hyresavtal och rättsprocesser för att få sin vilja igenom. Svea hovrätt beslutade förra året att fastigheten ska tvångsförvaltas av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem fram till år 2025 då hyresvärden missköter sitt uppdrag.
”Begäran är unik”
Detta är andra gången fastigheten är under tvångsförvaltning, men nu vill alltså ett stort antal av hyresgästerna att Stockholms stad ska gå ett steg längre och köpa loss fastigheten under tvång. På tisdagen lämnade de in ett upprop till fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).
– Begäran är unik. Tvångsinlösen av fastighet med stöd av Bostadsförvaltningslagen har aldrig förekommit i Sverige, trots att möjligheten funnits sedan 1970-talet, skriver Bengt Öhman, jurist vid Hyresgästföreningen, till SVT.
Kontroller och bevakning av hyresgästerna
Svea hovrätt skriver i sitt beslut att vittnesmål och skriftlig bevisning klart visar att hot om uppsagda avtal använts som påtryckningsmedel samt ”kontroller och bevakning av hyresgästerna och deras personliga förehavanden som gått långt utöver vad som kan anses godtagbart i ett hyresförhållande”.
Hyresvärden nekar till hyresgästernas anklagelser.
”Däremot har det ständigt förekommit hot och trakasserier från några hyresgäster, senast dec 2020. Det finns inga sakliga grunder för allt det som hyresgästföreningen utsätter mig för”, skriver hon i ett mejl till SVT.
Skadeståndskrav menar hyresvärden är befogade, ”ingen rök utan eld”.
”När det sker omfattande skadegörelse och intrång i fastighetens egendom, leder det till skadeståndskrav. När det sker otillåten andrahandsuthyrning leder det till förverkande och avhysning. Den nya lagstiftningen från sep 2019 är hård i det avseendet”, skriver hyresvärden.