• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sex av tio invånare i Botkyrka har upplevt rädsla eller otrygghet på gator och torg. Foto: TT

Otryggheten ökar bland stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler invånare i Stockholms län känner sig otrygga. Otryggheten märks bland annat i det egna bostadsområdet, i kollektivtrafiken och på gator och torg. Det har också blivit vanligare att avstå från aktiviteter på grund av rädsla att utsättas för brott. Det visar länsstyrelsens stora medborgarundersökning.

Under de senaste åtta åren har andelen länsinvånare som känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde under dagtid fördubblats, från 11 till 20 procent. Ännu fler har upplevt otrygghet under kvällstid, 44 procent.

– Otryggheten har ökat kontinuerligt under de åtta år som länsstyrelsen har genomfört medborgarundersökningar, säger Gunhild Graseman, analytiker på länsstyrelsen i Stockholm.

Unga avstår från aktiviteter

Otryggheten får konsekvenser för hur vi invånare lever våra liv. Var tredje länsbo har någon gång under det senaste året avstått från någon aktivitet på grund av oro att utsättas för brott, enligt undersökningen. Andelen har ökat sedan 2011 då en av fem svarade samma sak.

– Det är främst unga som låter bli att göra saker, som till exempel gå på promenad eller bio, säger Gunhild Graseman.

Skillnader mellan kommunerna

Kvinnor och unga rapporterar mer ofta om otrygghet och rädsla jämfört med män och äldre. Samtidigt skiljer sig känslan av otrygghet mellan kommunerna.

Botkyrka är den kommun i länet där störst andel upplever att det är otryggt i bostadsområdet, både under dagtid och kvällstid. Under kvällstid säger 62 procent av Botkyrkaborna att de upplevt rädsla eller känt sig otrygga de senaste 12 månaderna. I Norrtälje var den siffran 19 procent.

Fler pessimistiska till framtiden

Nästan nio av tio som svarade i undersökningen är för kameraövervakning. Äldre är mer positiva än yngre.

Undersökningen visar också att allt fler har fått en mer pessimistisk inställning till länets framtid när det gäller trygghet. Fyra av tio tror att situationen kommer att försämras på 10–15 års sikt. 2011 var det 24 procent som gav samma svar.

”Provocerande”

Irene Svenonius (M), finansregionråd, menar att regeringen svikit stockholmarna.

– Gängskjutningar, kriminalitet och allt mer hot och våld mot samhällsviktiga funktioner skapar otrygghet bland människor. Det är provocerande att invånare i vårt län inte kan leva det liv de vill pga en kraftigt ökad brottslighet och hot, att de begränsas av att regeringen tillåter våldet bita sig fast och växa. När så många människor är otrygga så sliter det isär ett samhälle, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i ett pressmeddelande.

Hon påpekar att Region Stockholm lägger nästan en halv miljard på trygghetsskapande åtgärder som exempelvis kameror och ordningsvakter.

Här kan du läsa undersökningen (pdf-fil).

Länsstyrelsen medborgarundersökning

Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 2011. Frågeformuläret berör invånarnas syn på boende, arbete, ekonomi, kommunikationer, trygghet, miljö, förtroende för samhällsfunktioner med mera.

Undersökningen 2019 är en urvalsundersökning som omfattar 14 000 personer i Stockholms län i åldrarna 18–85 år. Svarsfrekvensen om 44 procent innebär att undersökningen bygger på svaren från 6 200 stockholmare.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.