Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar en av de boende i området de tomma lägenheterna och Micasas fastighetschef svarar på varför ingen bor där. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Över 50 lägenheter står tomma i Hässelby – trots bostadsbrist

Publicerad

På Sandviksvägen i Hässelby står över 50 lägenheter tomma. Med bostadsbrist i Stockholm har nu boende i området börjat reagera på att inga nya hyresgäster flyttar in.

– Jag känner flera som hade velat bo där, säger grannen Harald Walczok.

Fastigheten ägs av Micasa, ett kommunalt fastighetsbolag som förvaltar omsorgsfastigheter i Stockholms stad. För 19 år sedan tog bolaget över lägenheterna på Sandviksvägen, där servicehuset Skolörten nu hyr flera av lägenheterna.

Men 2019 sa stadsdelen upp hyresavtalet med Micasa, då flera av lägenheterna behövde renoveras. Sedan dess har flera i närområdet som SVT pratat med undrat hur länge kvarteret ska förbli tomt.

– Tanken måste väl vara att det ska bo folk i lägenheterna, och att ägarna förvaltar dem så gott de kan. Men jag vet ej om jag längre tror att de vill det eftersom de fortfarande står tomma efter flera år, säger Harald Walczok, som bor i området.

Nyanlända bodde i fastigheten – men avtalet sades upp

Mellan 2021-2022 hyrdes delar av Micasas fastigheter på Sandviksvägen ut till SHIS bostäder, Stockholms stads bostadssociala resurs. Då bodde nyanlända i fastigheten. Men i januari i år sa SHIS upp avtalet med Micasa och hyresgästerna försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.