För tre år sedan samlade miljöförvaltningen in information från privata och kommunala fastighetsägare för att ta reda på hur de underhåller och renoverar sina hyreshus i socioekonomiskt utsatta områden.
Utifrån informationen gjordes under åren 2022-2023 riktade kontroller i de hyreshus där det ansågs finnas risk för dålig inomhusmiljö.
– Det här visade sig vara ett mer träffsäkert sätt att jobba på än tidigare, säger Oscar Westlén inspektör för miljöförvaltningen i Stockholms stad.
600 bostäder inspekterade
Av de 68 kontrollerade hyreshusen hade 66 konstaterade brister med ventilation, fukt, temperatur på tappvatten och mögel. I ett fåtal fall upptäcktes också skadedjur.
Nu är det upp till fastighetsägarna att åtgärda bristerna. I ett av hyreshusen i Skärholmen kräver även miljöförvaltningen att fastighetsägaren ska betala 300 000 kronor i vite, men ärendet har överklagats till länsstyrelsen.
– Det ska vara en jämlik inomhusmiljön för alla i Stockholm oavsett var man bor . De här riktade sättet att jobba på kommer fortsätta, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö-och klimatborgarråd i Stockholms stad.
Det visade rapporten om inomhusmiljön
• Genom att vikta ålder på hyreshusen och ålder på byggnadsdelar i relation till den tekniska medellivslängden för byggnadsdelar och byggnadskonstruktioner har ett urval gjorts.
• Fördelningen av hyreshus inom de undersökta områdena visade att drygt hälften fanns i Hässelby-Vällingby och Järva.
• I 66 av 68 inspekterade hyreshus konstaterades brister, som i huvudsak gäller: ventilation (84 %), fukt (56 %) och temperatur på tappvarmvatten (24 %). I ett fåtal fall (7 %) har problem med skadedjur noterats.
• Miljönämnden har beslutat att förelägga fastighetsägare om vidare utredning av bostäder i åtta olika hyreshus. I fem av dessa åtta ärenden har bristerna bedömts som systematiska.
Källa: Miljöförvaltningen i Stockholms stad