Ulrik Lindfors, överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset.

Överläkare: ”Vi har inte koll på om folk är beväpnade”

Uppdaterad
Publicerad

Hot mot vårdpersonal i samband med vård av skottskadade blir allt vanligare. Vid de stora akutsjukhusen är problemet återkommande och nu slår läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna larm om det allvarliga läget.

– De tillmälen och hot vi blir utsatta för har ändrats. Det är smygande hotelser och problematiskt uppträdande gentemot vårdpersonal. Stundtals fruktar vi för såväl för vår säkerhet som för patienternas, säger Ulrik Lindfors, överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset.

Säkerheten för vårdpersonal har den senaste tiden var omdebatterad bland annat efter att det blev stökigt häromveckan då en större grupp personer försökte ta sig in på akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter en skjutning i Östberga.

Misstänker att personer varit beväpnade

Flera gånger har Ulrik Lindfors upplevt hot och vid flera tillfällen har han också misstänkt att personer inne på sjukhuset varit beväpnade.

– Personligen tycker jag inte att säkerheten är tillfredsställande. Till exempel har vi inte koll på om folk är beväpnade. Jag har skäl att tro att jag vid flera tillfällen stött på sådana individer.

På Karolinska tas de flesta av Stockholms skottskadade emot. Carl Magnus Rutherfalk, chef för säkerhetsledningen, säger att han tar kritiken på allvar.

– Vi utreder ju alltid när vi har händelser och lyssnar på medarbetarna och vad de säger.

Inga rapporter om vapen

Men att någon skulle ha varit beväpnad på sjukhuset slår han ifrån sig.

– När det gäller vapen har jag ingenting inrapporterat om att vi skulle ha haft beväpnade personer inne på sjukhuset, det är helt nytt. Det är en polisiär sak helt och hållet och vi har ett nära samarbete med Polismyndigheten i de här frågorna, säger Carl Magnus Rutherfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.