• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Övervakningskamerorna blir kvar i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får tillstånd att kameraövervaka centrumen i Rinkeby, Husby och Tensta i fem år. Det meddelar länsstyrelsen i dag.

– Det är mycket positivt och en viktig beståndsdel i det arbete vi gör för ökad trygghet i Järva, säger Niclas Andersson, chef för lokalpolisområde Rinkeby.

De 55 övervakningskamerorna sattes upp i maj i år i Järva. Syftet var att öka tryggheten och att få bättre förutsättningar för att lösa brott.

Tidigare kunde polisen endast ansöka om tillstånd i 30 dagar för kameraövervakning men i väntan på länsstyrelsens beslut har kamerorna suttit uppe.

”Milstolpe”

– Beslutet är en viktig milstolpe och något av ett paradigmskifte i synen på kamerabevakning i Sverige, säger Joakim Söderström, ansvarig för polisens kamerabevakning på nationell nivå.

Polisen ville att kamerorna skulle sitta uppe permanent men enligt länsstyrelsen påverkas integriteten av övervakningen och de menar också att situationen i området kan förändras. Därför gav myndigheten ett tidsbegränsat tillstånd på fem år.

Brottsligheten har flyttats

Kamerorna har hittills lett till att en rad brott kunnat lösas. Enligt polisen hade kamerorna en avgörande betydelse då en person kunde gripas misstänkt för mordet på en koranlärare i oktober på Tensta torg. Men enligt polisen har delar av brottsligheten även förflyttats.

– Vi har sett en viss förflyttning från övervakade platser till andra platser, som gårdar och garage. Där är det lättare för oss att angripa, då det finns lägenheter runt omkring och färre flyktvägar, säger Christoffer Bohman, biträdande chef i lokalpolisområde Rinkeby.

Men om problemen flyttar, hjälper det verkligen med kameraövervakning då?

– Ja, för dels minskar försäljningen och brottsligheten på grund av förflyttningen och dels kommer den viktiga centrummiljön att tryggas, där många människor rör sig.

”Välkommet besked”

Karin Wanngård (S) Foto: Stadshuset

Finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S) är positiv.

– Det är ett välkommet besked. Polisen ska ha de resurser och verktyg som de behöver för att bekämpa våld och kriminalitet. Kameror är ett verktyg som polisen efterlyser, dels verkar det brottsförebyggande och skapar trygghet för boende, men det hjälper också till att klara upp fler brott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.