Foto: Johan Nilsson, TT

Livstid för pappa som brände sina barn till döds

Uppdaterad
Publicerad

Pappan som erkänt att han dödade två av sina tre barn när han tände eld på ett hus på Dalarö utanför Stockholm i höstas, döms till livstids fängelse.

Den 40-årige pappan döms till livstids fängelse för mord, försök till mord och grov mordbrand, enligt domen.

Tingsrätten pekar särskilt på att brotten varit riktade mot mannens skyddslösa barn, och att sönerna, som vaknade under branden men inte kunde ta sig ut, utsattes för ett svårt lidande.

Dödsbrand på Dalarö

– Även om pappan led av en stressreaktion och brotten haft ett samband med hans egen önskan att begå självmord finns inte någon annan möjlighet än att döma honom till lagens strängaste straff, säger tingsrättens ordförande, rådmannen Fredrik Schalin, i ett pressmeddelande.

Mannen döms förutom till fängelse också att betala skadestånd på drygt en miljon kronor till bland andra det barn som överlevde, barnens mamma och ett försäkringsbolag.

Flydde till Öland

Mannen erkände gärningarna och gick med på åklagarens brottsrubriceringar.

Barnen som dödades i branden var tre och fem år. De låg och sov, och förgiftades av brandgaserna. Deras sjuåriga storasyster lyckades ta sig ut.

Pappan själv flydde till Öland efter branden och greps där efter ett dygn.

Åklagaren: En väldigt grym handling

Åklagaren Henrik Attorps, som hade yrkat på livstids fängelse för mannen, är nöjd med tingsrättens dom.

– Det är en väldigt grym handling det här. Det rör sig om två mord, ett försök till mord och en grov mordbrand, då kan man inte komma till någon annan rimlig påföljd, säger han.

Advokaten: Inte förvånande

Mannens advokat Sargon De Basso är inte är förvånad över domen.

– Vi visste att gärningen hade ett väldigt högt straffvärde och de förmildrande omständigheterna var knutna till hans person och inte till gärningen, så det är inte särskilt förvånande, säger han.

De Basso har ännu inte hunnit prata med sin klient men säger att han har varit medveten om att brottet kunde ge livstid. Nu ska de ta ställning till om det är aktuellt med dels ett överklagande, dels en begäran om att rättsliga rådet yttrar sig om mannens psykiska hälsa.

– Där finns det vissa frågetecken faktiskt, säger De Basso.

Men tycker du att det finns anledning att överklaga?

– I ett sådant här fall när det handlar om så allvarlig brottslighet och så långa straff tycker jag att det principiellt ska prövas i två instanser. Och också att man utreder ordentligt hur det är på det psykologiska planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbrand på Dalarö

Mer i ämnet