Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, om varför en avgift för uteblivna vårdbesök måste införas. Foto: SVT/TT

Höjd avgift för uteblivna vårdbesök – så kan skolkande patienter straffas

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter i Stockholms län uteblir från sina bokade sjukvårdsbesök, något som kostar regionen en halv miljard kronor årligen. Nu kan det snart införas en avgift på 400 kronor varje gång en patient uteblir.

Avgiften kommer att drabba patienter som uteblir från en bokad tid hos bland annat vårdcentral, husläkare, specialistläkare eller planerade operationer utan giltigt skäl. Något som regionen anser nödvändigt då allt fler patienter uteblir från sina inbokade tider.

En halv miljon patienter uteblev

Under 2018 gjordes nästan 22 miljoner vårdbesök i Region Stockholm. Av dessa ställdes 514 000 besök in för att patienten inte dök upp eller avbokade för sent. Det är en ökning med åtta procent sedan 2015 och pekas ut som en bidragande orsak till att vårdköer växer.

Enligt regionen kostar de uteblivna besöken i snitt över tusen kronor per besök.

Höjd avgift kan införas i vår

I dag kan vårdgivare i länet ta ut en avgift motsvarande patientavgiften, vid uteblivet besök. Men alla vårdgivare gör inte det. Sjukhusen tar till exempel inte ut någon avgift om patienter inte dyker upp till operationer inom slutenvården.

Den nya avgiften ska bli likvärdig för alla med undantag för patienter inom den psykiatriska vården, där det kan finnas förklarliga skäl till att patienter uteblir.

Ett slutligt beslut om höjd avgift tas i regionfullmäktige i mars och kan införas tidigast 1 maj. Hur mycket pengar den nya avgiften kommer att generera har hälso- och sjukvårdsförvaltningen inte räknat på.

Undantag från avgiften vid uteblivna besök

• Giltiga skäl

• Barnavårdscentraler, BVC

• Abort- och preventivmedelsrådgivning

• Patienter som går under smittskyddslagen

• Hembesök, då patienten inte är hemma när besöket genomförs

• Besök som ställs in på grund av inställd eller försenad färdtjänstresa som bokats hos regionens beställningscentral

• Fall där patienten inte fått möjlighet att avboka besök i tid, till exempel på grund av att mottagningen varit stängd

• Besök som bokats mindre än 24 timmar innan besöket äger rum

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.