Höga halter av PFAS i Märstaån – oro för Mälarens dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Märstaån i Sigtuna, norr om Stockholm, är det vattendrag som har högst halter av miljögiftet PFAS i Stockholms län. Ämnen som kan hota länets största dricksvattentäkt – Mälaren.

– Det mesta kommer från förorenad mark på Arlanda flygplats, säger Johannes Knulst på Länsstyrelsen i Stockholm.

Första gången som PFAS upptäcktes i Märstaån var 2012. Men trots att det gått tio år är halterna fortsatt höga. Det oroar Länsstyrelsen i Stockholm, vars uppgift bland annat är att skydda stockholmarnas dricksvatten.

– Det kanske tar hundra år innan de här ämnena är nedbrutna, säger Johannes Knulst, miljöhandläggare Länsstyrelsen Stockholm.

Hur farligt är PFAS och vattnet i Märstaån? Se mer i videon ovan.

Brandskum från övningar

Miljögiftet PFAS har flera olika undergrupper, bland annat PFOS som tidigare fanns i brandskum. Ämnet finns i marken vid Arlandas landningsbanor, där många brandsläckningsövningar har utförts. Därifrån läcker det sedan ut i grundvattnet till Märstaån som mynnar ut i Mälaren – länets största dricksvattentäkt. Nyligen föreslog Livsmedelsverket ett strängare gränsvärde för PFAS i dricksvatten.

Försök på Arlanda

Enligt Swedavia pågår ett arbete med att begränsa spridningen av PFAS från Arlanda flygplats. Bland annat pågår försök med att binda in PFAS i grundvattnet med hjälp av aktivt kol och att tvätta jorden för att minska PFAS-halten.

Detta är PFAS

PFAS

  • Är framställt av människan och har tillverkats sedan 1950-talet
  • Bryts inte ner i naturen
  • Sprids via luft och vatten
  • Används i bland annat i brandskum, klädimpregnering, läder, teflon i stekpannor och livsmedelsförpackningar

Källa: Kemikalieinspektionen

PFOS en undergrupp av PFAS

  • Uppskattar att det i genomsnitt rinner ut cirka 2 kilo PFOS årligen från Arlanda som så småningom kan nå Mälaren.
  • Uppskattar att minst 38 kilo PFOS använts genom tiderna på brandövningsplatsen vid Arlanda. Den största kvarvarande mängden PFOS ligger lagrad i marken men det finns även kvar i grundvattnet.

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.