Pojke knivhuggen på Vallentuna gymnasium – Man i 20-årsåldern anhållen för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke blev i morse knivhuggen i ryggen när han var på väg in på Vallentuna gymnasium. Han har opererats under dagen, och kommer att hållas nedsövd tills i morgon.

Det säger polisens presstalesman Anders Gillander. Gillander vet dock inte hur omfattande 17-åringens skador är, eller huruvida de är livshotande.

Polisen har förhört två personer, och en av dem är nu anhållen som skäligen misstänkt för mordförsök, enligt polisen. Det är en man i 20-årsåldern, och han är inte elev på skolan, säger Anders Gillander. Skäligen misstänkt är den lägre graden av misstanke.

Under polisens och rektor Helena Henriksons pressträff på skolan bekräftade polisens presstalesman Anders Gillander att den skadade eleven går på skolan, och var på väg dit när han attackerades av en knivbeväpnad man.

”Riktat mot en individ”

-Det vi vet är att en elev född 1994 ska gå in och ha lektion på skolan och blir då överfallen av en gärningsman som är beväpnad med kniv. Han blir knivhuggen och gärningsmannen avviker från platsen. Personal larmar då ambulans, säger Anders Gillander.

Enligt Gillander förefaller överfallet inte vara ett vansinnesdåd som gick ut över eleven, utan i stället ”riktat mot en speciell individ”.

-Det känns mer som att man har väntat på en person som ska gå in än att man tagit första bästa, säger han.

Gärningsmannen var maskerad med något slags rånarluva och polisen söker fortfarande efter personen. Polisen tror inte att det rör sig om något vansinnesdåd, utan arbetar utifrån teorin att attacken var riktad mot pojken.

Rektor Helena Henrikson berättade att skolan hade krisberedskap under dagen, med en präst från Svenska kyrkan, men att lektionerna för övrigt skulle fortsätta som vanligt.

”Trodde han hade svimmat”

-En kille i mask högg honom flera gånger i ryggen, säger ett ögonvittne till Aftonbladet. Enligt tidningen är offrets ena lunga punkterad.

-Jag var på väg in till skolan när jag såg att han låg på marken. Jag trodde först att han bara hade svimmat, men insåg snabbt att det var mycket mer allvarligt, säger en av den skadade pojkens klasskamrater till ABC:s reporter Hannes Nelander på plats på Vallentuna gymnasium.

-Det är läskigt, så klart. Man är och skakad över vad som har hänt. Just nu känner jag att jag inte vill vara kvar i skolan.

Darrade

En annan elev på skolan berättar för TT att han från klassrumsfönstret såg den skadade eleven ligga nere på skolgården. Han gick då ut dit:

-Vi var några stycken som stod runt honom. Han låg på rygg på marken och hans kompisar försökte prata med honom, men han svarade inte och han darrade.

Eleven berättar också att han inte såg några skador.

-Sedan kom polisen och körde bort oss.

Ambulansen dröjde 17 minuter

Enligt SOS Alarm tog det 17 minuter från det att larmet kom in tills dess att ambulans fanns på plats vid skolan. Enligt SOS Alarm kom larmet in till dem 08.37. Vid 08.38 skickades bland annat ambulans och ambulanshelikopter. Den ”första resursen” var på plats vid 08.54, enligt Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm.

En uppgift som förekom i den första rapporteringen var att det hade tagit upp till trettio minuter för ambulansen att komma till skolan. Poliser på platsen sade till ABC att det var helt fel, och att ambulansen var på plats efter ”tre-fyra minuter”.

Björklund bestört

-Det är fruktansvärt att det sker. Man blir bestört. Jag följer noggrant polisutredningen och hur det går för pojken, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Hannes Nelander, ABC

hannes.nelander@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.