Polisen erbjöd sig att dra tillbaka brottsmisstankar om den misstänkte 30-åringen drog tillbaka en annan polisanmälan. Nu döms polisen för tjänstefel. Foto: TT

Polis döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Norrtälje döms till 50 dagsböter på totalt 25 000 kronor för tjänstefel. Enligt tingsrätten är det bevisat att han erbjudit att ”dra ett streck” över brottsmisstankar mot en man i 30-årsåldern, i utbyte mot att 30-åringen drog tillbaka en polisanmälan i ett annat ärende.

– Det känns bra att han blev dömd. Det visar att polisen inte kan bete sig hur som helst, säger 30-åringen till SVT.

Vid telefonsamtal i mars 2023 ringde den dömda polismannen till 30-åringen och sa att han kunde ”dra ett streck” över en tidigare anmälan om olovlig körning. Detta gällde om 30-åringen tog tillbaka en anmälan i ett annat fall där 30-åringen själv var målsägande. Att en polis erbjuder sig att stryka en tidigare brottsmisstanke i utbyte mot en motprestation är ovanligt och kallas för så kallad ”plea bargaining”.

– Mig veterligen är det här den första tjänstefelsdomen där en utredningsledare/förundersökningsledare döms för att ha ägnat sig åt något som liknar ”plea bargaining”, säger chefsåklagare Nicklas Englund.

”Frångått sina arbetsuppgifter”

Polismannen ringde även i sin yrkesroll till 30-åringens försäkringsbolag och uppgav att det fanns ett vittne till trafikolyckan där 30-åringen varit inblandad och att uppgifterna kunde ha betydelse för försäkringsärendet.

– Det är uppenbart att polismannen har frångått sina normala arbetsuppgifter. Mig veterligen är det här den första tjänstefelsdomen även gällande detta, säger chefsåklagare Nicklas Englund

Eftersom polisen enbart döms för tjänstefel kommer han att få behålla sin tjänst, enligt ett tidigare yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.