Poliser som utsätts för attacker har blivit allt vanligare, enligt Polisförbundet. Foto: TT

Facket om våldet mot poliser: ”Grövre och mer hänsynslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Att poliser i tjänst attackeras är vanligt, enligt flera poliser vi talat med. Sju av tio poliser uppger att hot och våld mot poliser ökat de senaste två åren. Det visar en undersökning från Polisförbundet. Flera attacker har riktats direkt mot poliser – i deras egna hem.

– Karaktären av våld och hot har blivit grövre och mer hänsynslöst, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Flera poliser runt om i länet och i övriga landet, som SVT Stockholm pratat med, upplever ett hårdare arbetsklimat. Polisen Niklas i Farsta, med åtta år i yttre tjänst, är en av dem som berättar att hotet och våldet mot poliser blivit vanligare.

– Man måste markera från samhällets sida och visa att det inte är ok. Det är viktigt att det här stoppas i tid, säger han.

Niklas, Farstapolisen. Foto: SVT

Hotas på fritiden

Senaste året har flera poliser attackerats i samband med ingripanden. Men attacker har även skett mot poliser utanför tjänst. Bilbomben som exploderade utanför en polischefs hus i norra Stockholm i februari, och de 20-tal skott som avlossades mot en polisbefäls villa i Västerås i oktober, är några färska exempel.

– Karaktären av våld och hot har blivit grövre och mer hänsynslöst. Det riktas mer mot poliser på deras fritid och mot deras familjer, säger Lena Nitz, ordförande för fackförbundet Polisförbundet.

”Stöd från samhället”

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: TT

Polisförbundets egna undersökning visar att 7 av 10 poliser upplever att hot och våld ökat de senaste två åren. Lena Nitz ser allvarligt på utvecklingen.

– Ju starkare poliskåren är för att kunna stoppa den här trenden och också bekämpa brottsligheten, desto tryggare är medborgarna. Därför är det viktigt att vi har tillräckligt många poliser för att utföra uppdraget. Men också att vi får stöd från samhället, rikspolischefen och regeringen, säger hon.

Polisen Niklas tycker att utvecklingen har gått åt fel håll.

– Många av hoten som man får riktade mot sig kanske man själv känner inte är så allvarliga. Det otäcka är att jag aldrig kan veta vad det är för person som hotar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot poliser

Mer i ämnet