– Det finns sajter på nätet där män som ägnar sig åt sådana här övergrepp publicerar sina ”erövringar”. Där får man status och där kan man byta offer med varandra. Det har skett i det här fallet och det pågår utredningar mot andra inblandade gärningsmän, säger Jörgen Lindeberg.
Övergrepp ger status
Den dömde pedofilen hade byggt upp en omfattande bildbank som han gömt i krypterade containrar. På grund av krypteringen har polisen har inte kunnat se alla bilder, men det räckte att bevisa att de fanns för att uppnå en fällande dom.
Jörgen Lindeberg berättar att det finns ett antal nätforum där nätpedofilerna kan registrera sig. Den som vill uppnå en högre säkerhetsnivå får betala för sig och vill man nå ännu högre status börjar man publicera bilder från sina ”virtuella våldtäkter”.
– Där lägger man upp bilderna, skryter över vad man har gjort och byter sedan uppgifter om offren med andra gärningsmän.
Effektiv utpressning
Som polis har Jörgen Lindeberg arbetat med ett stort antal liknande mål under de senaste åren. Hans slutsats är att allt fler ungdomar blir utsatta för den här typen av sexualbrott och att tiden mellan den första kontakten och det fullbordade övergreppet blivit allt kortare.
Hotet om publicering och snabb spridning över sociala medier gör utpressningen fruktansvärt effektiv.
– Det exceptionella i det här fallet är gärningsmannens oerhörda hänsynslöshet och hans kunskaper i att dölja sig på nätet. Övergreppen som vissa av offren utsatts för går inte att likna vid något annat än tortyr.
Toppen av ett isberg
Åtalet mot Husbypedofilen har 68 målsägande: 65 är unga flickor som utsatts för övergrepp och tre är pojkar vars identiteter gärningsmannen använt sig av. Men bara fem av dessa brottsoffer har gjort anmälan, övriga har polisen själva lyckats spåra upp när man nystat i härvan. Allt talar för att det verkliga antalet offer är flera gånger större.
– Det finns ett stort antal flickor som vi vet har utsatts för brott men som vi inte kunnat identifiera och som inte svarat när vi försökt få kontakt med dem via nätet. Generellt tror vi att mindre än fem procent av dem som utsatts för den här typen av övergrepp anmäler det, säger Jörgen Lindeberg.