Polisens tips mot båtstölder: ”Tänk som en tjuv”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år stjäls det båtmotorer i Sverige för mer än 300 miljoner kronor. För att stoppa stölderna måste alla hjälpas åt och ta ansvar för att göra det så svårt som möjligt för stöldligorna att stjäla båtmotorer. Det menar Rino Carlsson, processledare på Sjöpolisen.

– Ofta är båten inte låst på rätt sätt. Det är inte polisens jobb att vakta folks värdesaker, säger Rino Carlsson.

Rinor Carlsson tycker att båtägare behöver bli bättre på att fundera över hur man har sin båt förvarad. Många gånger har båtägare köpt dyra lås och kedjor, men som är fästa i en brygga på ett sätt som ändå gör det lätt för tjuven att stjäla båten. Rino carlsson menar att det bästa sättet att försvåra för tjuven är när alla hjälps åt och samverkar.

– De som är värst drabbade är de som har båten liggandes ensam utan att samverka med andra, som till exempel grannar eller båtklubbar, säger han.

I videon visar polisen hur lätt båttjuvarna kan stjäla en båt.

Försvåra för tjuven

  • Lås fast båten med certifierat/godkänt hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha motsvarande klass.  
  • Utombordsmotorn ska låsas med certifierat/godkänt båtmotorlås eller med hänglås och kätting i klass 3.  
  • Märk drev, växelhus, båttrailer och löstagbar elektronisk utrustning med SSF DNA-märkning som även innehåller mikropunkter för att kunna spåras av polis.  
  • Båttrailer ska låsas med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3.  
  • När båten förvaras på land – se till att skruva bort drev och växelhus från motorn och förvara dessa inlåsta på annan plats.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.