• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En polisinspektör i Stockholm manifesterar i tysthet sitt missnöje. Foto: SVT

Polisen tejpade sina munnar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet ville använda högtalare utanför årets Nobelbankett för att uttrycka sitt missnöje över arbetssituationen – men fick rakt av nej. Avslaget kan nu leda till mer uppmärksamhet. Förbundet tog nämligen fasta på nobben.

Med tejpade munnar samlades en grupp poliser utanför Stadshuset där Nobelbanketten ägde rum. På ett bildligt sätt väckte tjänstemännen uppmärksamhet hos förbipasserande. SVT Nyheter Stockholms utsända reporter Olof Andersson och fotograf Ann Selin var på plats.

– Vi går in i en ny form av organisation 1 januari 2015 och vi känner att det här som händer nu inte fungerar. Våra villkor är dåliga och vi vill se en ändring, säger Stefan Ekluhnd, ordförande för polisregion Stockholm.

Varför har ni valt att demonstrera ert missnöje utanför Stadshuset på just Nobeldagen?

– Det är många makthavare här, både från riksdagen och andra ställen i samhället. Jag tycker att det är bra att de ser att de som skyddar dem där inne är poliser med hjärtan och känslor som inte mår bra, säger Stefan Eklund.

Ni har även övertejpade munnar , varför?

– Därför att vi inte gavs möjlighet att ha högtalare här idag. Och det är som vi brukar känna oss i myndigheten. Vi känner oss tystade. man lyssnar inte på oss helt enkelt, säger ordförande Stefan Eklund.

BAKGRUND:

I slutet av oktober fick polisinspektör Lisa Reventberg nog och drog igång kampanjen ”Nu räcker det”.

Lisa Reventberg berättar om poliser med tio års erfarenhet av yttre tjänst som tjänar 24.700 kronor i månaden. Facket har krävt en ingångslön på 25.000 kronor i månaden. Hon kallar det en skandal, att man inte kan få ihop sin ekonomi och få livet att fungera.

Hennes mål var sätta fokus på polisens, enligt henne, usla arbetsvillkor. Kritiken riktades bland annat mot rikspolischef Dan Eliasson.

I Lisa Reventbergs spår har tiotusentals protestbrev skrivits av poliser runt om i Sverige. I ett av breven skriver avsändaren: ”Jag är frustrerad över att allt ska prioriteras. Varför? För att det saknas resurser. Pengar. Poliser. En konstant avsaknad av resurser av alla de slag. Hela tiden med andan i halsen.”

Dan Eliasson hävdar därefter att lönenivåerna kan komma att justeras och att han inte haft chans att genomföra en lönerevision än. Han tycker att tidigare ledning och Polisförbundet misslyckats hittills.

I spåren av detta tar polisförbundet i Stockholms län ton under torsdagens nobelfirande utanför Stadshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.