Via sin hemsida har polisen nu gått ut med en varning om bedrägeri via social manipulation. Detta efter att bedragare utnyttjat den situation som uppstått i samband med coronavirusets spridning.
Det var i lördags som två, för den boende, okända män knackade på 70-åringens dörr i Farsta. Männen var klädda i grönt och hade täckt sina ansikten med skyddsutrustning. De påstod att de arbetar inom sjukvården och skickats till mannens adress för att testa honom för corona. Den boende litade dock inte på männen och kontaktade istället polisen. En anmälan om försökt till grov stöld har upprättats, ännu är ingen misstänkte gripen i fallet.
Polisen uppmanar nu medborgare att tala med sina anhöriga om bedragares olika tillvägagångssätt som inte sällan kan kopplas till dagsaktuella frågor. Myndigheten påminner också om vikten av att inte släppa in okända i sin bostad och att inte lämna ut kort eller kortuppgifter. Detta efter att flera anmälningar gjorts om personer som säger sig vilja hjälpa äldre att handla egentligen bara försökt komma över kortuppgifter.
Så skyddar du dig mot bedrägeri i hemmet
- Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.
- Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
- Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.
- Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.
- Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.
- Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
Källa: Polismyndigheten