Sedan i maj finns totalt 55 kameror uppsatta i Rinkeby, Tensta och Husby. Övervakningskamerorna har bara ett tillfälligt tillstånd och i juni ansökte polisen om att de ska få sitta uppe permanent, en fråga som ska avgöras av Länsstyrelsen. Detta beslut kan dock dröja i flera månader, skriver Svenska Dagbladet.
– Det har varit en våg av mord i de här områdena och kameror är ett sätt för att lättare kunna utreda brott, säger Hanif Azizi, områdespolis i Järva.
Han och kollegan Christoffer Bohman som är biträdande områdeschef för polisen i Järva, beskriver kamerorna som ett kompletterande verktyg när det gäller brottslighet där människor av rädsla inte vill vittna.
– Redan första dagen fångade vi en grov misshandel på film, ärendet är på väg till domstol och kameran är enda vittnet, säger Bohman.
Läs mer: Poliskameror övervakar Järvaområdet
Integritet väger tungt
Hos Länsstyrelsen ser man att det skett en förändring när det gäller polisens ansökningar om kameraövervakning på offentliga platser som till exempel ett torg.
Enligt handläggaren Harriet Schaffer Ullman handlade det tidigare oftast om tillstånd för att övervaka polisstationer. När man nu ansöker om fler kameror måste människor integritet vägas in i besluten.
– Eftersom offentliga platser är integritetskänsliga kan det vara aktuellt med att tidsbegränsa tillstånden för att kunna pröva ärendet igen och se om det fortfarande är motiverat att meddela tillstånd, säger Harriet Schaffer Ullman till Svenska Dagbladet.