Vissa företag i Rinkeby/Tensta, Husby, Hallunda/Norsborg och Ronna/Geneta/Lina kan räkna med hårdare kontroller från Skatteverket framöver.
Genom att identifiera och beskatta verksamheter som tjänar svarta pengar hoppas man kunna strypa finansieringen till annan kriminell verksamhet. Bland annat ska bygg- och städföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsinrättningar granskas.
– Vi måste bidra till att få ett bättre samhälle på alla sätt som vi kan, och de här områdena har vi myndighetsgemensamt sagt att vi måste särskilt prioritera, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket, till SVT Nyheter.
Ska minska de kriminellas vinst
Skatteverkets roll är att gå in och titta på de företag som finns i områdena och se om de bedriver sina verksamhet på ett lagligt sätt, och betalar skatt som de ska.
– Den verksamhet som avser kriminell, illegal verksamhet, alltså den som inte skattats för, genom att minska den verksamhetens vinst och återta de pengarna till samhället så minskar vi vinsten till de kriminella aktörerna. Då minskar vi också möjligheten att återinvestera i brott, säger Pia Bergman.
SVT: Hur stark är kopplingen mellan företag som ska granskas, till exempel hårfrisörer, och den organiserade brottsligheten?
– Det varierar. Men vi vet att det finns organisationer, företag och aktörer som är kopplade till den grova organiserade brottsligheten, och det är dem vi kommer fokusera på. Vi kommer inte fokusera på de som försöker göra rätt för sig utan på de kriminella företagen som inte vill göra rätt för sig.
Vill stödja de hederliga företagen
Förutom områdena i Stockholms län kommer granskningen också göras i bland annat Bergsjön och Biskopsgården i Göteborg, Vivalla i Örebro, Araby i Växjö samt i Rosengård och Södra Sofielund i Malmö.
SVT: Du tror inte att hederliga näringsidkare i de här förorterna känner sig orättvist utpekade?
– De hederliga företagen, vilket är majoriteten, ska känna att de har vårat stöd. Vad vi gör är att försöka hitta de ohederliga företagen, och genom att de försvinner så ökar de hederliga företagens marknadsandelar och möjlighet att finnas kvar, säger Pia Bergman.