Polisförbundet om helgens manifestation: ”Litar på att ledningen tagit rätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan har fått tillstånd för två nya manifestationer i Husby och Hallunda på lördag, något polisförbundet i Stockholm hyser vissa farhågor för. Trots det är den samlade bedömningen att manifestationen ska genomföras.

Trots att flera tidigare manifestationer med den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludan urartat i våldsamma scener, har polisen godkänt ytterligare manifestationer i Stockholm med hänvisning till att det är en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera.

Fackförbundet känner en viss oro, men säger samtidigt att de är trygga med att polisledningen gjort rätt bedömning.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Tittar vi på händelsen i Rinkeby så klarade vi den mycket bra även om vi också möttes av stenkastning, säger Kjell Ahlin, ordförande i Polisförbundet i Stockholm.

Dom slogs fast – sammankomsten skulle beviljas

Stockholmspolisen vill inte ställa upp på en inspelad intervju, men skriver i ett mejl att:

”Huvudregeln är att, efter en samlad hot- och riskbedömning, ge tillstånd för den plats som ansökts”.

Den 29 april nekades Rasmus Paludan tillstånd för allmän sammankomst i Borås. En dom i Förvaltningsrätten i Göteborg slog senare fast att sammankomsten skulle ha beviljats. Med den domen som vägledning och efter en samlad bedömning anser polisen i Stockholm att tillstånd för allmän sammankomst ska beviljas.

Uppsalapolisen väljer att skifta ställe för Paludans manifestation från Gottsundaområdet vid moskén till Vaksala torg utifrån säkerhetsaspekter, hur resonerade ni i Stockholm i att låta Paludan vara i Husby och Hallunda?

– Vi har gjort bedömningen att det går att genomföra de allmänna sammankomsterna på de platser som ansökts om. I grunden är det ett av polisens uppdrag, att se till att människor ges möjlighet att utöva sin grundlagsskyddade rättighet att demonstrera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet