Sociala satsningar eller övervakning och akuta polisinsatser – det diskuterades när politiker besökte Husby. Foto: SVT

Politiker besökte protestaktion i Husby

Uppdaterad
Publicerad

I dag stängde företagare i Husby sina butiker i protest mot att polisen och staden inte gjort tillräckligt mot kriminaliteten i området. På plats var representanter från Stockholms stad för att samtala med företagarna.

På plats i Husby centrum för att prata med de företagare som i dag valt att stänga ned sina butiker i protest var både finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Och det fanns en tydlig skiljelinje i vad de olika partierna valde att lyfta fram under dagen.

– Det här är ett typiskt exempel på borgerlig politik, i åtta år har man lämnat Järvaområdet. Man har inte satsat på socialt förebyggande arbete, säger Karin Wanngård (S).

Stöldvåg i Husby

”Nu behövs akuta insatser”

Oppositionsborgarrådet och Moderaternas gruppledare i stadshuset meddelade redan när företagarna först hotade med att stänga ned sina butiker att hon ville träffa dem.

– Jag tycker att det här visar på en desperation från företagarnas sida som också hotar hela Husby centrum som en levande plats. De kan inte längre lita på att polisen kommer om man ringer. Nu handlar det om akuta, omedelbara insatser för att säkra upp de här platserna, sa oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) när hon besökte Husby på fredagen.

Moderaterna vill se fler poliser och ordningsvakter i området, kameraövervakning och jourdomstolar för unga förövare.

– Jourdomstolar ska snabbt kunna få igång en brottsprocess när brott har begåtts. Men vi vill framför allt skicka en signal till regeringen att det här räcker inte. Vi kan inte ha platser i Stockholm, eller Sverige, som är laglösa, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Men gjorde ni tillräckligt när ni hade makten i stadshuset?

– Jag kan säga att vi gjorde mycket men att mer återstår, säger Anna Köning Jerlmyr (M).

Vad vill du säga till de som bor i området och menar att ni politiker bara är här för att plocka politiska poäng?

– Jag tror det är viktigt att skicka signaler om att vi är här och vi kommer att stanna. Vi överger inte Husby, eller någon annan plats heller, förrän vi kan säkra upp tryggheten och säkerheten. Det är mitt löfte – vi kommer inte lämna Husby förrän vi har vänt den här utvecklingen, säger Anna Köning Jerlmyr (M).

Långsiktigt förebyggande arbete

Socialdemokraternas representant på plats i Husby ville framför allt framhålla satsningar på sociala förebyggande åtgärder.

– Vi har under de två åren som styrande i stadshuset satsat på förskola, skola och jobb. Men det är klart att det som händer nu, att företagare känner att de inte kan driva sina verksamheter, ska bekämpas. Poliser ska finnas på plats, vi från staden ska finnas, och är, på plats, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Men i dag, vad kan ni ge för besked till företagarna i Husby?

Vi från stadens sida kommer finnas mer här. Väktare och polisen stärks upp. Polisen har en stark bas i Järva. Men det handlar om långsiktigt förebyggande arbete. Hela Järva ska vara en del av Stockholm, det arbetar vi med, säger Karin Wanngård (S).

Hur kan det gå så långt att man är tvungen att stänga sin butik?

Det handlar om många år av att inte satsa på hela Stockholm. I budgeten för 2017 finns tydliga satsningar på ytterstaden, säger Karin Wanngård (S).

Medan Socialdemokraterna höll fast vid att sociala insatser är den viktigaste lösningen på situationen i Husby framhöll oppositionen mer akuta åtgärder. 

– Långsiktiga sociala insatser i all ära , men det som behövs just nu är omedelbara insatser för att säkra tryggheten och säkerheten i Husby, säger Anna Köning Jerlmyr (M).

Centern vill införa trygghetsråd

Även Centerpartiet var på plats i Husby under dagen. De riktar nu skarp kritik mot regeringen.

– Vi kräver att Anders Ygeman (S) kommer till Stockholms stadshus och redovisar vad regeringen gör för att motarbeta våld och kriminalitet i utsatta områden och samtidigt för en dialog med de lokala politikerna, boenden och företagare, säger Karin Ernlund (C) gruppledare i stadshuset.

Centerpartiet föreslår ett kommunalt trygghetsråd där polisen, företagarföreningar och fastighetsägare ingår.

– Syftet med rådet ska vara att kunna genomföra fokuserade gemensamma insatser mellan olika aktörer för att säkerställa trygghet i hela Stockholm, säger Karin Ernlund (C) gruppledare i Stockholm stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stöldvåg i Husby

Mer i ämnet