– I Vällingby centrum finns idag Kulturskolan, Stadsteatern Trappan, bibliotek och annanviktig samhällsservice. I ett ekonomiskt utsatt läge så skulle det vara ödesdigert att ett privat, vinstdrivande bolag ska sätta deras hyra, säger Amanda Birath Vällingbybo och initiativtagare till nätverket ”Vårt Vällingby”.
Nätverket har samlat in över 1 200 namnunderskrifter för att stoppa försäljningen och planerar att lämna över underskrifterna till fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).
– Som västerortsbo har jag ju själv ett lokalt engagemang, och ”Vårt Vällingby” är en lokal och relevant röst som jag har respekt för. Jag kommer ta emot namninsamlingen och ser fram emot en konstruktiv dialog framåt, säger Dennis Wedin (M) bostads- och fastighetsborgarråd.
Detta har hänt
Det har varit många turer kring Vällingby centrum som idag ägs av Svenska Bostäder. Centrumet invigdes under 1950-talet och kallades även för ABC-staden, arbete, bostad, centrum med nya tunnelbanelinje som skulle vara ett alternativ för de som ville bo strax utanför stadskärnan.
Under åren 2005-2009 genomgick centrumet en omfattande renovering och notan landade på totalt 2,9 miljarder kronor.
Nya direktiv
För ett år sedan gav den grönblåa majoriteten i Stadshuset uppdrag till Svenska Bostäder att undersöka möjligheten till att centrumet säljs till en privat ägare. Något som kan bli verklighet redan år 2020. Men först ska förslaget klubbas igenom och Svenska Bostäders styrelse ska fatta beslut i december. I nuläget finns det ingen köpare.
Oro för förlustaffär
Men den planerade försäljningen upprör Vällinbyborna. De menar att det kommer resultera i en förlustaffär om man väljer att sälja för mindre än tre miljarder. De riktar även kritik mot de tidigare försäljningarna från 2007, när Stockholms stad sålde tio köpcentrum till privata brittiska bolaget Boultbee för 10,5 miljarder kronor. Några år senare gick det inget bra för bolaget Boultbee och centrumen såldes vidare till nya ägare.
– Vi vill helt enkelt inte hamna i den sitsen och vi vill bevara våra lokala företagare och vi hoppas att de inser allvaret, säger Amanda Birath.
”Inte alltid en kommun har de bästa idéerna”
Men fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) menar att en försäljning inte behöver vara negativ.
– Det behöver inte alltid vara en kommun som har de bästa idéerna om hur man driver ett centrum. En ny seriös ägare kan bidra till att utveckla centrumet. Stockholms stad behöver fokusera på sitt kärnuppdrag, och en försäljning ger oss resurser till mer trygghetsåtgärder.