• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda Barnen. Foto: Tomas Ohlsson/Rädda Barnen

Rädda Barnen reagerar efter ingripandet

Uppdaterad
Publicerad

Ingripandet som en ordningsvakt gjorde mot en 12-årig pojke i Kista Galleria har fått Rädda Barnen att reagera. I ett pressmeddelande beskriver de händelsen som barnmisshandel.

– Har man kommit till en situation där man gör en nedläggning på ett barn i offentlig miljö så har det gått för långt, säger Sverigechefen Ola Mattsson.

Ola Mattsson på Rädda Barnen har sett videon där väktarna omhändertar barnet i Kista Galleria och upprörs. Han menar dock att ordningsvakterna har befogenhet att ingripa med våld om ett barn utgör fara för sin omgivning eller sig själv. Han menar vidare att Rädda Barnen inte avgör om ett brott har begåtts eller inte i det aktuella fallet.

– En utredning får visa om det är så. För oss handlar det mer om vilken typ av bemötande och agerande ordningsvakterna har vid ingripanden mot barn.

12-åring greps av ordningsvakter

Större konsekvenser av ett ingripande för barn

Vad som hade varit ett rimligt ingripande är svårt för Ola Mattsson att svara på.

– Men har man kommit till en situation där man gör en nedläggning på ett barn i offentlig miljö så har det gått för långt.

Hur stort är det här problemet skulle du säga?

– Vi hör barn berätta att relationen med ordningsvakter inte är bra. Människor har ibland svårt att förstå att barn och vuxna reagerar på olika sätt och drabbas väldigt olika vid hot och våld.

Ola Mattsson menar att konsekvenserna för ett barn, vid till exempel en nedläggning eller fasthållning, är betydligt större än för en vuxen.

– Det är trauma. Det kan skapa oerhörda rädslor och aggression hos barnet. På lång sikt kan det skapa ett kraftigt bristande förtroende för samhället.

Vill att utbildningen utvärderas

År 2012 blev barnkonventionen och barns rättigheter en del av ordningsvakters utbildning.

– Jag undrar om utbildningen har gett tillräcklig effekt, om man verkligen har fått de rutiner och arbetssätt som krävs vid ett ingripande mot barn, säger Ola Mattsson.

Vad föreslår ni för åtgärder nu?

– Det krävs en rejäl genomlysning av polisen. Vi föreslår att man utvärderar den förändring som gjordes i utbildningen. Det är även viktigt att ordningsvakter får stöd av arbetsgivaren så att de inte känner att de inte har någon annan utväg i såna här situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet