• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Räddningschef: Respektera eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Den varma och torra sommaren har gjort att eldningsförbudet återinförts i Stockholms län.

– Mig veterligen har det aldrig varit på det här sättet tidigare, säger Tomas Strandman, räddningschef vid Storstockholms brandförsvar.

Eldningsförbud infördes i Stockholm redan den 17 maj, men hävdes i slutet av juni. Förbudet återinfördes den 10 juli klockan 13.

– Risken att få en brand i terrängen är enormt stor. Vi måste få medborgarna att ta sitt ansvar, ser du någon som eldar, säg till, det är allas gemensamma ansvar, säger Tomas Strandman, räddningschef vid Storstockholms brandförsvar.

Förbudet innebär att det är förbjudet att tända eld och grilla i naturen, det är dock tillåtet att grilla på sin tomt.

– Men händer det något så kan det bli allmänfarlig vårdslöshet och risken är väldigt stor just nu, säger Tomas Strandman, räddningschef vid Storstockholms brandförsvar.

Tomas Strandman, räddningschef Storstockholms brandförsvar. Foto: SVT

”Folk skiter väl i det”

De flesta vi träffar vid Smedsuddsbadet och i Rålambshovsparken känner till förbudet.

– Vi började grilla men fick reda på förbudet i dag, så nu får vi äta rått. Jag tycker det är lite överdrivet, vi sitter ju nära vattnet, säger Italo Iparraguirre.

Lennart Engström med familj känner till eldningsförbudet. Foto: SVT

Men Lennart Engström har sett folk grilla trots förbudet.

– Folk skiter väl i det, det märks ju. Och jag är för feg för att säga till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.