SVT har tidigare berättat om hemlösa Dragosh och Simona från Rumänien som väntade sitt första barn tillsammans. När det varit fullt på härbärgena, har de fått sova med resten av Simonas familj i en gammal husvagn i ett läger i stockholmsförorten Högdalen. Han söker jobb, hon tigger på gatan.
En eftermiddag fick SVT:s reporter på telefon höra att Simona var på sjukhus. Något hade gått fel, graviditeten i tredje månaden hade slutat i ett missfall.
– Jag ringde ambulansen och först tog de hand om oss. Men sedan såg de att hon inte har någon försäkring, inget id-kort. Jag sa till dem att det är akut, att hon blöder. De frågade mig vem som ska betala. Det skulle kosta 11.000 kronor. Jag sa att jag vet inte, säger Dragosh.
Måste ha försäkringskort
Alla EU-medborgare som har sjukförsäkring i sitt hemland har rätt till fri sjukvård i Sverige om de kan visa upp ett EU-försäkringskort på sjukhuset. Men precis som många andra romer från Rumänien har Simona inget sådant kort.
Dragosh har ringt till Anna Öqvist, en privatperson som tidigare försökt hjälpa Simona att bli mottagen på mödravårdskontroller i Stockholm.
– Jag pratade först på telefon med en barnmorska som var väldigt oroad över vem som skulle betala räkningen. Jag kom hit och träffade en undersköterska, då var paret på väg härifrån. De kände väldigt mycket sorg, smärta och obehag. Då skulle de tillbaka till sin koja i skogen, säger Anna Öqvist.
”Många möter en vägg”
I Sverige finns en lag som ger papperslösa rätt till gratis sjukvård. Men den gäller inte EU-migranter, även om de är ekonomiskt utblottade.
– Många EU-migranter möter en vägg när de söker vård. De nekas, säger Johannes Mosskin från Läkare i världen.
Kan man nekas vård trots att man är beredd att ta emot en räkning för vårdkostnaderna?
– Vi har fått uppgifter om att man kan nekas vård.
Anna har försökt få mottagningen att skriva in Simona för vård över natten.
Förra gången som Simona fick missfall sökte hon aldrig någon vård alls.
– Då var hon i husvagnen. Hon var rädd och så tänkte vi på pengarna, säger Dragosh.
Obetald räkning går till inkasso
SVT har sökt verksamhetschefer och personal på Karolinska sjukhusets akut men ingen vill bli intervjuad. Enligt patientavgiftssektionen, som ansvarar för patientavgiftsfakturor, måste man lämna räkning om en EU-medborgare inte kan visa upp sjukförsäkringskort. Betalas inte räkningen skickas den till inkasso, uppger man där.
Den här kvällen slutade med att Simona blev inlagd för vård över natten. Men frågan om vem som ska betala den nu ännu högre räkningen, förblir obesvarad.