Nya Karolinska i Solna har granskats. Foto: TT

Rapport om NKS: Krävs ytterligare utredning

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs ytterligare utredningar för att bedöma om det förekommit jäv eller otillbörliga personkopplingar i samband med att Karolinska universitetssjukhuset köpt in konsulttjänster för mer än 800 miljoner kronor. Det visar den delrapport som blev offentlig i dag.

Det är advokatbyrån Setterwalls som granskat hur upphandlingarna av konsulttjänsterna gått till. Hittills har advokatbyrån granskat över 3 000 fakturor från åren 2011-2017, värda cirka 815 miljoner kronor, cirka 22 000 mejl, samt gått igenom inköpsuppdrag, rutiner och policydokument. I rapporten konstateras att trots detta är det mycket material som advokatbyrån inte haft tillgång till.

Enligt delrapporten är det många beslut som fattats i samband med upphandlingar av konsulttjänster som saknat underlag. Det har dels medfört att det i många fall inte varit möjligt att koppla samman fakturor med beställningar, inköpsuppdrag och avropsavtal, dels att det inte varit möjligt att i alla fall identifiera vem som fattat besluten. Till exempel saknas det underskrift på 23 av 148 beställningar som granskats.

Nya Karolinska sjukhuset

Bristfälliga rutiner

Delrapporten konstaterar att ”rutiner i samband med Karolinskas upphandling, fakturering och betalning av konsulttjänster under perioden 2011-2017 saknats eller varit bristfälliga”. Samtidigt har det under utredningen inte framkommit någon information som indikerar att Karolinska fakturerats för arbete som inte genomförts.

Advokatbyrån skriver att granskningen hittills inte kunnat bekräfta att det förekommit jävssituationer eller otillbörliga personkopplingar men också att det krävs ytterligare genomgång av e-postkorrespondens och intervjuer med ett antal nyckelpersoner.

Landstingsdirektören: ”Ser allvarligt på bristerna”

– Även om rutinerna nu har skärpts och åtgärdats ser jag mycket allvarligt på de administrativa bristerna. Jag har redan haft ett första samtal med sjukhusdirektören. Nu kommer jag träffa hela sjukhusledningen för att gå igenom hur bristerna kunnat uppstå, hur arbetet med åtgärder som beslutats av sjukhusledningen och styrelsen möter bristerna som rapporteras och vilka eventuella ytterligare åtgärder som behövs med anledning av delrapporten, säger landstingsdirektör Malin Frenning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet