Tallrik med veganmat. Foto: SVT

Rätt vegankost inte svältmat för de små

Publicerad

Två föräldrapar har under våren dömts till fängelse för att ha skadat sina barn genom att ge dem bristande vegansk kost. Barnen var i båda fallen undernärda, men med rätt kunskap går det alldeles utmärkt att föda upp sina barn på växtbaserad mat.

För några veckor sedan dömdes ett föräldrapar i Stockholm till fängelse för grovt vållande till kroppsskada efter att ha försatt sitt barn i svälttillstånd genom att ge det bristande vegansk kost.

Tidigare i våras dömdes en mamma och pappa i Göteborg för samma brott till tre månaders fängelse. Deras barn var så undernärt att det var nära döden och en av orsakerna till det var enligt rätten att barnet levt på bristfällig vegansk kost.

I båda fallen fanns även andra problem i familjerna men frågan är ju om vegansk kost är så farlig för hälsan att man som förälder riskerar att skada sitt barn genom den.

-Nej, inte om man ersätter köttet och ser till att barnet får mycket bönor, ärtor, linser, berikade livsmedel, fullkorn och bra fett, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist hos Livsmedelsverket.

Bara växtbaserat

Den som är vegan äter endast växtbaserad mat och inga animaliska livsmedel som ägg, mjölk och kött. En del gör det av religiösa skäl, andra av hälsoskäl och allt fler i dag för miljön.

-Att äta mer mat från växtriket är ju bra för miljön. Men om man bara tänker på miljön och inte tänker på sin egen hälsa kan det finnas risker om man bara plockar bort. Allt blir inte bra bara för att man tar bort mat från djurriket, för det är ju samtidigt mat som innehåller mycket viktiga näringsämnen, säger Åsa Brugård Konde.

Mycket som kroppen behöver går att få i sig genom växtbaserade livsmedel. Men en del vitaminer och mineraler kan behöva skjutas till, speciellt när det gäller de yngsta.

-När det gäller små barn är berikade livsmedel helt nödvändigt. Det behövs bland annat för att barnet ska få i sig vitamin B12, som inte finns i vegetabiliska livsmedel, säger hon.

Inte ekologiskt

Det finns till exempel växtdrycker som soja- och havredryck som har tillförts vitaminer och mineraler. Men det gäller bara växtdrycker som inte är ekologiska eftersom ekologiska drycker inte får berikas med något annat än D-vitamin.

-I alla fall om det gäller ett barn och man ersätter mjölk- och mjölkprodukter med växtdrycker så är det viktigt att välja berikade produkter.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller vegankost till barn är att välja fullkornsprodukter, som är rikt på exempelvis järn, framför produkter gjorda på vitt mjöl. Bra fett, som Omega-3, finns i rapsolja och olika rapsoljebaserade matfetter, men också i nötter.

-Man ska inte ge barn hela nötter för de kan sättas i halsen, men man kan gärna använda nötsmör av olika slag i barnmaten. Det är ett bra sätt att få med både energi, protein, bra fetter, vitaminer och mineraler.

Tillräckligt mycket

En av de viktigaste sakerna att ha koll på som veganförälder är att barnet får i sig tillräckliga mängder mat.

-Det som är så bra med mat från växtriket, för oss vuxna framför allt, är att det är mycket fibrer i maten. Det tar stor plats, man blir mätt och det har många positiva effekter i kroppen. Men för ett litet barn kan det ha motsatt effekt så att barnet blir mätt innan det har hunnit äta tillräckligt mycket mat, säger Åsa Brugård Konde.

Att barnet får i sig tillräckligt håller man bäst koll på genom de regelbundna besöken på BVC som kontrollerar alla barn så att de följer tillväxtkurvan.

-Skulle barnet plötsligt inte gå upp i sin viktkurva så ser man ju det på BVC och då hjälper de till.

Men måste man inte som förälder vara väldigt påläst och kunnig för att lyckas servera sitt barn en fullgod växtbaserad kost?

-Man behöver inte vara dietist för att föda upp ett barn på vegankost – men man måste nog läsa på mer än andra föräldrar. Sedan blir inte maten självklart bra bara för att man ger näringstäta livsmedel som kött och mjölk till sitt barn, säger Åsa Brugård Konde.

Mer om vegansk mat till barn finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Veganmat till barn

För att barnet ska få den näring det behöver bör det enligt Livsmedelsverkets rekommendationer varje dag bland annat få:

Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter, till exempel sojakorv och sojafärs.

Fullkornsprodukter, till exempel mat med havregryn, grahamsmjöl eller fullkornsmjöl av råg.

Grönsaker och rotfrukter.

Frukt och bär.

Berikad gröt eller välling, åtminstone till två års ålder.

Berikade vegetabiliska drycker, till exempel av havre eller soja (dock inte risdrycker till barn under 6 år eftersom risdrycker innehåller arsenik).

Rapsolja och rapsoljebaserat matfett.

Sprid ut måltiderna och mellanmålen jämnt över dagen – då orkar barnet äta mer och det i sin tur gör det lättare för barnet att få tillräckligt med energi. Det kan även vara bra med en extra tesked rapsolja i barnets portion.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.