Foto: SVT

Råttorna är tillbaka i Rinkeby: ”De finns överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler vittnar om en råttinvasion i Rinkeby. Insatser från kommunen, fastighetsägare och föreningar har varit många men problemet fortsätter, menar Nikoletta Dolfin, orförande i en lokal hyresgästförening. Hon kräver att problemet tas på allvar.

I flera månader har Rinkebybor larmat om att det är ovanligt många råttor i området igen.

Nikoletta Dolfin bor på Rinekbysvängen. Tillsammans med sina grannar försöker hon utbilda och engagera Rinkebybor i miljöfrågor. Allt från att ge information om hur man sorterar till att anordna städdagar. Anledningen är att råttorna återigen börjat ta över bostadsområden.

Råttplågan i Järva

Nu efterfrågar hon större krafttag från hela samhället för att få slut på råttproblemen. Och det innebär bättre information om källsortering, bättre kontroller vid sopstationerna och att allmän nedskräpning i portarna upphör.

Råttproblemen har pågått länge

Redan 2018 rapporterade SVT om råttinvasionen i Rinkeby. Då lovade både fastighetsägare och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) fler fällor och mer råttgift. Men trots det fortsätter Rinkebybor tvingas hantera råttor.

Dine Malmsten bor på andra sidan av Rinkeby. Hon brukar filma råttorna som klungas ihop på gator och vid bostadsomården. Klippen lägger hon upp på Facebook för att uppmärksamma problemet.

– Vi är rädda att de ska ta sig in i våra bostäder nu när kylan är på väg. Det är kränkande och respektlöst mot folk som bor här, säger hon.

I videon ovan kan du höra vad Rinkebyborna tycker om råttproblemen och varför.

Staden lägger fram en ny handlingsplan

Antalet synpunkter, anmälningar och klagomål från allmänheten i hela Stockholm har ökat, särskilt under pandemivåren 2020.

Stockholms stad föreslår en handlingsplan för skadedjursbekämpning i kommunfullmäktige under måndagen.

Bland annat ska nya moderna smarta fällor prövas men också krav på att fastighetsägare ska bli bättre på att följa miljöbalken. Och att inte lägga över bekämpningsansvaret enbart på saneringsföretagen som fastighetsägaren anlitar.

Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna ska bli bättre på att spåra, hantera och effektivisera avfallshanteringen i offentliga rum och följa upp hur saneringen sköts av aktörer som ansvarar för skadedjusbekämpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet