byggarbetsplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om den okända miljardkostnaden för projektet, som inte godkänts av politikerna. Foto: SVT

Regelbrott och miljardkostnader för Stockholms nya avloppssystem – tidigare vd:n tas ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med att förnya Stockholms avloppssystemet har blivit försenat och miljarder dyrare än planerat. Nu har den tidigare vd:n för Stockholms vatten och avfall tagits ur tjänst – efter att ha godkänt ett delprojekt för 1,4 miljarder som saknat politisk förankring.

Det handlar om projektet ”Stockholms framtida avloppsrening”. Ett projekt som blivit mycket försenat och miljarder dyrare än beräknat, något SVT tidigare rapporterat om.

Under en presskonferens med stadens styre under måndagen framkommer att det nu upptäckts tidigare okända miljardkostnader kopplat till ett delprojekt kring reningsverket i Sickla.

Tidigare vd skrev under upphandling för miljarder

För projekt med en beräknad kostnad över 300 miljoner kronor behöver kommunfullmäktige godkänna.

Stockholm vatten och avfalls tidigare vd ska trots det skrivit på en upphandling kring ett delprojekt på 2,8 miljarder kronor – utan att informera eller få godkänt varken från Stockholms vatten och avfalls styrelse eller kommunfullmäktige.

Hittills beräknas det här delprojektet uppgå till 1,4 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Tagen ur tjänst – utreds av extern part

Redan i höstas blev den tidigare vd:n omplacerad till annan roll i staden, bland annat på grund av projektets miljardfördyrning. Nu tas han ur tjänst, efter att man uppdagat regelbrottet.

En extern granskning pågår kring affären men stadens rödgröna styre menar att man redan nu kan vara säkra på att stadens investeringsregler kringgåtts och att demokratiska beslut inte fattats i enlighet med regelverket.

Sedan tidigare är det sagt att den allmänna fördyrningen kring projektet med att förnya avloppsreningen kommer landa på skattebetalarna i form av en extrakostnad via VA-taxan. Avloppssystemet väntas vara i full drift 2031.

Oppositionen kritiska: Värsta jag hört talas om

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, beskriver tidigare vd:ns agerande som ”helt orimligt”.

– Det är det värsta jag hört talas om i kommunpolitiken.

Hör honom och finansborgarråd Karin Wanngård (S) i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.