Hand håller telefon som ringer sjukvårdsupplysningen 1177 i

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionpolitikerna om uppköpet av Medhelp, bolaget som driver sjukvårdsupplysningen 1177 på telefon i Region Stockholm. Foto: Jann Lipka/Region Stockholm/SVT

Region Stockholm vill ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 – miljonaffär med Medhelp

Uppdaterad
Publicerad

Styret i Region Stockholm vill ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon i egen regi. Regionens plan är att förvärva verksamheten från den nuvarande leverantören Medhelp för 67 miljoner kronor, enligt beslut i regionstyrelsen.

Att ta över 1177:s telefonrådgivning menar Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, är ett viktigt steg för att stärka säkerheten och beredskapen.

– Viss central infrastruktur i vården, såsom sjukvårdsrådgivningen, behöver regionen ha i egen regi för att vi ska ha full rådighet för att till exempel kunna skala upp om någonting skulle hända, säger Christine Lorne (C).

Uppköpet får stark kritik av oppositionen

Planerna får dock stark kritik från oppositionen i Region Stockholm som menar att det är slöseri med skattemedel.

– Att lägga pengar på att återta välfungerande verksamheter i offentlig regi är felanvändning av skattemedel och det stärker inte säkerheten och beredskapen i Stockholm, det försämrar den snarare, säger Irene Svenonius (M), oppositionsregionråd.

Under tisdagen fattades beslutet i regionstyrelsen. Därefter ska det klubbas av regionfullmäktige i februari.

Tillägg: I regionfullmäktige i februari stoppades köpet och skickades på återremittering, till oppositionens glädje och styrets besvikelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.