Flest elever som skolkar i länet är det i Järfälla kommun. Av 1 435 elever som går i en skola i Järfälla, är det 428 personer som får indragen studiehjälp på grund av ogiltig frånaro. Det utgör 29,8 procent av eleverna i kommunen. Hyfsat tätt efter kommer Upplands Väsby kommun och Haninge kommun, med 27,3 procent respektive 27,0 procent ogiltig frånvaro med konsekvensen indragen studiehjälp.
Skolk är vanligare bland män
Fler män än kvinnor har studiehjälp i Sverige. Generellt sett i landet är det fler män som skolkar än kvinnor med konsekvensen indragen studiehjälp. Totalt är det 8,5 procent av landets gymnasiestuderande, vilket är en ökning från 7,8 och 7,9 procent föregående år. En stor ökning av indragen studiehjälp syns bland gruppen utländska medborgare, enligt CSN. Överlag har Stockholms län flest antal elever som skolkar procentuellt med 11,2 procent.
Minst skolk i Ekerö
Minst skolk i Stockholms län sker i Ekerö kommun och Danderyd kommun. I Ekerö är det totalt 40 elever varav ingen har fått indragen studiehjälp och i Danderyd har endast 56 elever av totalt 2 285 elever fått indraget studiestöd, vilket utgör 2,5 procent.
Lägst andel elever med indragen studiehjälp går i skolor i Dalarnas län, med 4,7 procent.
Studiehjälp är studiebidrag och extra tillägg
Studiehjälp utgör främst studiebidraget, men även stöd som kräver en särskild ansökan som till exempel extra tillägg, inackorderingstillägg och lärlingstillägg. I princip alla som får studiehjälp får även studiebidrag. Beslut om indragen studiehjälp och att utbetalningar stoppas sker efter att skolan rapporterat in till CSN att en elev slutat att vara heltidsstuderande.
Fakta
Knappt hälften med indragen studiehjälp får ett återkrav. 11 procent i den gruppen hamnar hos Kronofogden eftersom de inte klarar av att betala tillbaka. Det är en lika hög andel jämfört med föregående år.
64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor. Fristående skolor rapporterar en högre andel skolkare än de kommunala skolorna. Studerande med lärlingsersättning får mer sällan sitt studiebidrag indraget på grund av skolk, jämfört med övriga gymnasiestuderande.
Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat de senaste tio läsåren. En förklaring är de skärpta riktlinjerna för skolornas rapportering som CSN införde för sex år sedan.
Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN. Gränsen och praxis har varit i stort sett konstant sedan 2012.