– Jag är larvigt noga med att spara på vatten så det här känns fantastiskt, säger restaurangägaren Stina Wikström Åbrandt om att kunna spola toaletterna med renat avloppsvatten. Foto: SVT

Renat avloppsvatten återanvänds i toaletter

Publicerad

För att spara på vattnet har gästerna på restaurangen Wikströms fisk på Möja varit hänvisade till torrdassen under sommaren. Men nu kan de använda de vanliga toaletterna året om – ett nytt projekt för att spara vatten i skärgården har lett till att toaletterna nu spolas med hjälp av renat avloppsvatten.

Vattenbristen i skärgården blir extra tydlig på sommaren, när alla turister och sommarboende gör att invånarantalet mångdubblas på öarna. Nu har KTH startat ett projekt som bland annat går ut på att försöka återanvända vattnet på öarna. Och det har redan gett resultat.

Inspirerad av projektet bestämde sig Stina Wikström Åbrandt på restaurangen Wikströms fisk att prova på något nytt. Skulle man inte kunna återanvända vatten på något sätt till att spola med i restaurangens toaletter? Jo, visst kunde man det.

– Nu när vi spolar kommer det renat avloppsvatten. Vattnet är helt klart och ser ut som vilket vatten som helst, och det luktar ingenting, säger Stina Wikström Åbrandt, som berättar att rörmokaren varit där och dragit nya ledningar dagen innan vi är på besök.

Med hjälp av grannarnas renade avloppsvatten kan toaletterna på restaurangen Wikströms fisk nu användas året om. Foto: SVT

Grannarnas avloppsvatten som återanvänds

Vattnet som används till att spola toaletterna med kommer från ett lokalt reningsverk ett hundratal meter nedanför restaurangen. Bakom reningsverket, som tar emot avloppsvatten från 39 hushåll, står Möjabon Sune Fogelström.

– Normalt sett renas vattnet och leds ut i en tank och sedan vidare till en filtreringsbädd, men nu har vi satt in en pump som pumpar upp en del av det renade vattnet till restaurangen, berättar Sune Fogelström.

Kan spridas till tusentals öar

Idén att återanvända avloppsvattnet kom till under ett projekt som KTH driver på Möja, Sandhamn och Oaxen i Stockholms skärgård. Även tre öar i finska och åländska skärgården ingår i projektet.

En av tankarna med projektet är att sprida förslag mellan öarna på hur man kan hushålla med vatten – som exemplet med spolvattnet i toaletterna på Wikströms fisk.

– Det här skulle man kunna göra på 250 öar i Östersjön, på 2 500 öar i Europa och på 100 000 öar i världen, säger Christian Pleijel, programdirektör på KTH och ansvarig för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.