Vattenbristen i skärgården blir extra tydlig på sommaren, när alla turister och sommarboende gör att invånarantalet mångdubblas på öarna. Nu har KTH startat ett projekt som bland annat går ut på att försöka återanvända vattnet på öarna. Och det har redan gett resultat.
Inspirerad av projektet bestämde sig Stina Wikström Åbrandt på restaurangen Wikströms fisk att prova på något nytt. Skulle man inte kunna återanvända vatten på något sätt till att spola med i restaurangens toaletter? Jo, visst kunde man det.
– Nu när vi spolar kommer det renat avloppsvatten. Vattnet är helt klart och ser ut som vilket vatten som helst, och det luktar ingenting, säger Stina Wikström Åbrandt, som berättar att rörmokaren varit där och dragit nya ledningar dagen innan vi är på besök.
Grannarnas avloppsvatten som återanvänds
Vattnet som används till att spola toaletterna med kommer från ett lokalt reningsverk ett hundratal meter nedanför restaurangen. Bakom reningsverket, som tar emot avloppsvatten från 39 hushåll, står Möjabon Sune Fogelström.
– Normalt sett renas vattnet och leds ut i en tank och sedan vidare till en filtreringsbädd, men nu har vi satt in en pump som pumpar upp en del av det renade vattnet till restaurangen, berättar Sune Fogelström.
Kan spridas till tusentals öar
Idén att återanvända avloppsvattnet kom till under ett projekt som KTH driver på Möja, Sandhamn och Oaxen i Stockholms skärgård. Även tre öar i finska och åländska skärgården ingår i projektet.
En av tankarna med projektet är att sprida förslag mellan öarna på hur man kan hushålla med vatten – som exemplet med spolvattnet i toaletterna på Wikströms fisk.
– Det här skulle man kunna göra på 250 öar i Östersjön, på 2 500 öar i Europa och på 100 000 öar i världen, säger Christian Pleijel, programdirektör på KTH och ansvarig för projektet.