En silhuett av en person, stående framför en sjukhusbyggnad. Bakgrunden visar ett sjukhus med fönster, och en ljudvåg är placerad över silhuetten, vilket antyder att personen kan vara del av en ljudinspelning eller intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hemliga inspelningarna från Sachsska barnsjukhuset på Södersjukhuset – så talar läkaren till patienten när hon tror att ingen hör: ”Lilla barnfängelset”. Foto: Samy Dahlman/SVT Grafik

Hör läkaren i hemliga inspelningen – kallar sjukhuset ”lilla barnfängelset”

Uppdaterad
Publicerad

”Om du vill misshandla dig själv med sjukvårdsinsatser, så gör det!”

Så säger en barnläkare på Södersjukhuset i Stockholm till den då 15-åriga patienten Lovisa Thåström. Hon sökte vård för allvarliga symtom, men blev istället misstrodd av vården och började därför spela in sina läkarbesök i hemlighet.

Lovisa fick tidigt diagnosen Arteria mesenterica superior-syndrom, som innebär att tolvfingertarmen är ihopklämd mellan kroppspulsådern och en artär. Men eftersom hon inte blev bättre av behandlingen så började vårdgivaren misstänka att Lovisas mamma utsatte henne för Münchhausen by proxy.

Bland annat blev Lovisa inlagd och övervakad av vårdpersonal, för att säkerställa att hon tog del av vården på rätt sätt. När hon ifrågasatte övervakningen, svarade hennes läkare att hon skulle se sjukhuset som det ”lilla barnfängelset”.

Vem skadar Lovisa?

Sjukhuschefen: ”Olämpligt”

Läkaren har inte velat ställa upp i intervju med SVT.

När Annelie Liljegren, chefläkare för Södersjukhuset, får höra inspelningen beskriver hon hur hon ”blir berörd” av hur läkaren pratar med Lovisa.

– Det är ett olämpligt sätt att prata till ett barn, säger hon.

Se hela dokumentären ”Vem skadar Lovisa?” på SVT Play.

MÜNCHHAUSEN BY PROXY

Münchhausen by proxy kallas även barnmisshandel genom förfalskning av symptom.

En dödlighet omkring 10 procent rapporteras bland barn som utsatts för kvävning och/eller förgiftning. En av föräldrarna, vanligtvis modern, är förövaren.

I en brittisk studie har den årliga incidensen i England beräknats till 0,5 per 100 000 barn under 16 år.

Barnet tas ofta till undersökningar och behandlingar som leder till flera medicinska insatser. De akuta symtomen brukar försvinna när barnet skiljs från förövaren.

Källa: Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem skadar Lovisa?

Mer i ämnet