Vem skadar Lovisa?
SVT Nyheter Stockholm har i flera månaders tid följt Lovisas fall – se hela dokumentären ”Vem skadar Lovisa?” på SVT Play.
Innan Lovisa blev sjuk var hon ett aktivt barn som tränade luftakrobatik och umgicks med vänner. Hon hade inte sökt särskilt mycket vård under barndomsåren.
Läkarna vände plötsligt
Det var när Lovisa inte blev bättre av behandlingen som hennes läkare på Sachsska barnsjukhuset på Södersjukhuset i Stockholm började misstänka att hon antingen skadade sig själv, eller var utsatt för barnmisshandel genom förfalskning av symtom.
Idag är Lovisa 18 år och har fått göra nya undersökningar på ett annat sjukhus, som visar på att hon faktiskt har den ursprungliga diagnosen – Arteria mesenterica superior-syndrom. Det är en allvarlig sjukdom som kan orsaka illamående, kräkningar, extrema magsmärtor och svårigheter att få i sig mat.
Sjukhuset: Skyldiga att anmäla
Hennes behandlande läkare har inte velat ställa upp i intervju med SVT. Istället svarar Annelie Liljegren, chefläkare för Södersjukhuset, att man är skyldig att göra en orosanmälan när det finns en oro.
– För de barn som eventuellt råkar illa ut eller där det finns misshandel eller liknande så är det oerhört viktigt att rädda de barnen, säger hon.
Granskningen av Lovisas fall har möjliggjorts tack vare tips till våra reportrar. Vet du mer eller har liknande upplevelser? Mejla till ellen.pan@svt.se eller jimmy.kirvesmaki@svt.se.
MÜNCHHAUSEN BY PROXY
Münchhausen by proxy kallas även barnmisshandel genom förfalskning av symptom. Det är en form av barnmisshandel där föräldern simulerar sjukdom hos sitt barn eller gör barnet sjukt.
En dödlighet omkring 10 procent rapporteras bland barn som utsatts för kvävning och/eller förgiftning. En av föräldrarna, vanligtvis modern, är förövaren.
I en brittisk studie har den årliga incidensen i England beräknats till 0,5 per 100 000 barn under 16 år.
Barnet tas ofta till undersökningar och behandlingar som leder till flera medicinska insatser. De akuta symtomen brukar försvinna när barnet skiljs från förövaren.
Källa: Läkartidningen