På den fristående resursskolan Aspdammskolan är varje elev i behov av särskilt stöd. De flesta har svåra neuropsykiatriska diagnoser och skolan har därför beviljats den högsta nivån av tilläggsbelopp för alla elever, om cirka 22 000 kronor. Pengar som ska garantera att barnen klarar skolgången.
Minskade pengar
Men under de senaste fyra terminerna har avslagen ökat drastiskt. Hösten 2017 fick Aspdammskolan inga avslag, höstterminen 2019 fick de 12 avslag.
– Konsekvenserna blir att vi snart inte kan betala våra löner. Vi har 42 personal på 90 elever. Så vi får antingen bli en vanlig grundskola eller så måste vi lägga ner, säger Susanne Krog-Jensen, rektor på resursskolan Aspdammskolan i Hammarby Sjöstad.
Nya rutiner
Orsaken till avslagen är nya rutiner hos bedömningsgruppen på utbildningsförvaltningen.
– Vi har jobbat under en längre period med att öka likvärdigheten i våra bedömningar. Tidigare har vi tagit hänsyn till resursskolornas organisation, vilket inte rimmar fullt ut med skollagen. Det vill vi nu se över, säger Helene Moquist, enhetschef på utbildningsförvaltningen.
Tillfällig ersättning ska rädda skolorna
Till följd av resursskolornas opinionsarbete samt föräldrauppror på flera håll i landet kommer nu Stockholms stad att besluta om en temporär ersättning om 30 miljoner kronor som skolorna får dela på.
Samtidigt ska utbildningsförvaltningen utreda hur en ny ersättningsmodell skulle kunna utformas för att inte äventyra resursskolornas verksamet.
Så fungerar tilläggsbelopp
⦁ Alla skolor får ett så kallat grundbelopp utbetalat per elev, i Stockholms Stad är det ca 8 000 kronor per elev i månaden. Grundbeloppet ska täcka så gott som skolans samtliga kostnader. Även särskilt stöd som till exempel särskild undervisningsgrupp, elevassistent och specialpedagogiska insatser ska i de flesta fall täckas av grundbeloppet.
⦁ I enskilda fall där omfattningen på stödet är mycket stor och väsentligt avviker från det skolan ska tillhandahålla inom grundbeloppet kan skolan ansöka om en tilläggsersättning.
⦁ Nivån på tilläggsersättningen varierar vanligen mellan 12 262 – 22 706 kronor per månad och elev. Rätten till tilläggsersättning bedöms utifrån elevens individuella behov samt närvaro i skolan.
Källa: Utbildningsförvaltningen