Den tvåhundra ton tunga svarta kyrkspiran, som är en del av Stockholms silhuett, kommer att plockas ner under 2025. Tornet rostar och har sprickbildningar. Men framförallt är det behandlat med ämnen som innehåller det miljöfarliga ämnet PCB.
Renoveringen beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor och är en del av den satsning som görs på flera kulturhistoriska byggnader runt om i landet.
Regeringen har gett 450 miljoner kronor extra till Statens Fastighetsverk för renoveringar, med fokus på fastigheter som inte kan få några intäkter via hyra. Mest pengar får Stockholms slott vars fasader ska renoveras för 218 miljoner.
En av Stockholms äldsta byggnader
Det var i slutet av 1200-talet som Gråbrödrakyrkan på Riddarholmen invigdes troligtvis i samband med kung Magnus Ladulås begravning.
Sedan dess har kyrkan byggts om och byggts ut under åren. Sommaren 1835 slog blixten ned i kyrktornet som brann upp och ersattes med det svarta gjutjärnstornet. Men materialet rostade och 130 år senare renoverades tornet, 80 procent av delarna byttes ut och behandlades med ämnen som innehåller PCB.
– Det var något vi inte visste om. PCB förbjöds två år efter att renoveringen var klar. Det här kom fram vid en besiktning när det togs prover, säger Viktor Axelsson Blanck.
Riddarholmskyrkan förvaltas av Riksmarskalksämbetet och Statens Fastighetsverk och är en av de elva större kulturhistoriska byggnader som det satsas pengar på.
Urval av andra byggnader som får pengar
- Bohus fästning – 30 miljoner kronor
- Varbergs fästning – 28 miljoner kronor
- Skoklosters slott – 26 miljoner kronor
- Världsarvet Karlskrona – 16 miljoner kronor
- Ruinerna i Visby – 9 miljoner kronor
- Bodens fästning – 9 miljoner kronor