Ung kvinna står i köket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade panik.” Influencern Johanna Bladh separerade för ett år sedan. Hör henne berätta mer. Foto: SVT

Nya siffror visar: Kvinnor bor trängre än män efter skilsmässa

Uppdaterad
Publicerad

Nyskilda kvinnor bor mindre än nyskilda män efter en skilsmässa, det visar nya siffror från Länsförsäkringar.

– Den nyskilda kvinnan bor på ungefär 20 procent mindre boyta, säger privatekonomen Stefan Westerberg.

Skillnaderna beror bland annat på att kvinnors medianlön är lägre än männens, vilket kan innebära lägre bostadslån. Höga bostadspriser och långa bostadsköer kan göra att en separation känns extra tuff.

– Vi har stora problem när det gäller jämställdheten. Det innebär konkret att kvinnor landar på en mindre boyta när de skiljer sig, säger Stefan Westerberg, privatekonom vid Länsförsäkringar.

Hur stor är skillnaden mellan kvinnors och mäns bostadsyta efter skilsmässan? Så ser det ut i Stockholms läns kommuner, klicka på kartan här.

32-åriga Johanna: ”Allt kändes nattsvart”

Influencern Johanna Bladh, 32 år, skriver på sociala medier om sin separation för ett år sedan. Då var hon mammaledig och stod plötsligt utan bostad.

– Allt kändes nattsvart, jag flyttade runt bland vänner, säger Johanna Bladh som i dag bor i en liten bostadsrätt i en Stockholmsförort.

Skillnader från söder till norr

Även i andra delar av landet bor männen på större yta efter en separation. I Strängnäs, Nyköping och Sundsvall skiljer det 33 kvadratmeter mellan nyskilda kvinnors och mäns bostad. I Härnösand är skillnaden 13 kvadratmeter.

Länsförsäkringars siffror baseras på par som sålt en gemensam bostad, delat lika på vinsten för att köpa egen bostad i samma kommun.

Hör hur stora skillnaderna mellan män och kvinnor kan vara och hur Johanna ser på bostadssituationen som ensamstående mamma, i videon ovan.

Vägen till ett frihetskapital – hör ekonomens tre tips

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.