Polisen gjorde under sju dagar beslag för sammanlagt sju miljoner kronor i en insats för att slå till mot misstänkt penningtvätt. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Märkeskläder bland miljonbeslag mot kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Dyra klockor, guld och märkeskläder. Misstänkta brottsvinster till ett värde av sju miljoner kronor har beslagtagits av polisen i Stockholms innerstad.

– Det var över förväntan, säger insatschefen David Södermalm.

Under sju arbetsdagar befann sig polisen vid pantbanker, guldbutiker och växlingskontor i Stockholms innerstad för att slå till mot misstänkt penningtvätt.

– Bland annat växlingskontor har pekats ut som en viktig aktör för kriminella att tvätta sina pengar, säger polisinsatschefen David Södermalm vid lokalpolisområdet Norra innerstaden.

Väskor i beslag

Majoriteten av kunderna som polisen kontrollerade hade ingen taxerad inkomst men hade ändå stora tillgångar utöver kontanter.

– Det kan vara allt från dyra klockor, märkeskläder och dyra väskor – alltså den typen av lyxartiklar som kostar väldigt mycket pengar.

Flera av dem som nu misstänks för penningtvättsbrott är sedan tidigare dömda för bland annat bedrägerier eller narkotikabrottslighet.

Det handlar om 15–20 personer som beslagen gjorts mot – som sammanlagt uppgår till sju miljoner kronor.

– Det var över förväntan. Visst visste vi om att verksamheterna kan utnyttjas av kriminella individer, men resultatet är helt klart över förväntan om man ser till värdet på beslaget kopplat till arbetsdagarna – en miljon per dag.

Toppen av ett isberg

David Södermalm påpekar även att den kriminella ekonomin omsätter miljarder, vilket gör beslagen till toppen av ett isberg.

– Det är så mycket pengar i den kriminella ekonomin som är i omlopp så det här blir ett symtom på det, säger han.

Många av de misstänkta personerna har även mottagit bidrag från Försäkringskassan, vilket lett till flera fall där polisen tipsat andra myndigheter om misstänkt missbruk av välfärdssystemet.

Sedan den 8 november kan polisen även beslagta föremål utan tydlig brottsmisstanke. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om den nya lagen:

Polis Maria Därth tittar in i kameran utanför polishuset i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 8 november trädde den nya förverkandelagen i kraft, vilket innebär att polis kan beslagta föremål utan tydlig misstanke om brott. Hör polisen Maria Därth från bedrägerisektionen om den nya lagen. Foto: Tim Waage/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.