Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se föremålen som Kronofogden beslagtagit efter den nya lagen i klippet. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Lagen om distansutmätning ett år – 70 miljoner har plockats från kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Klockor, guldsmycken, märkeskläder, kontanter och dyra bilar. Saker till ett värde av 70 miljoner kronor har under ett år med lagen om distansutmätning kunnat tas från kriminella och skuldsatta. 

– Det här är en stor framgång, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden. 

Den 1 augusti 2022 ändrades lagen om distansutmätning. Den innebär att polisen när de påträffar en person som också dyker upp i Kronofogdens register nu kan beslagta värdesakerna de bär på. Tidigare kunde polisen bara göra det vid brottsmisstanke eller om Kronofogden var med på plats. 

– Vi kan ha polisen som vår förlängda arm och via telefon säga att vi utmäter bilen så kan de ta hand om den för vår räkning så kommer vi och hämtar den sen. Det är en klar förenkling, säger Johannes Paulson på Kronofogden. 

”Har inte tillgångar på pappret”

Under lagens första år har föremål och tillgångar till ett värde av 70 miljoner kronor utmätts på distans. Det är tio gånger mer än innan lagändringen. Enligt Johannes Paulson är huvuddelen från kriminella med skulder som Kronofogden utrett i sin vanliga verksamhet utan att hitta någonting. 

– Man har inte saker som syns på pappret. Men i de här sammanhangen blir det så tydligt. Man visar ju upp det själv och då tar vi det. 

”Tar motivationen till brottsligheten”

Sakerna auktionerar Kronofogden sen ut och pengarna går till att betala skulder som ofta är till brottsoffer eller staten. Johannes Paulson tror även att det har en avskräckande effekt för de kriminella. 

– Det här är heta pengar som är motivationen för brottsligheten och också ett startkapital för annan brottslighet. Det här är ett sätt att motverka kriminalitet, att gå på pengarna och tillgångarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.