Två tjejer tittar på varandra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lika lön för lika arbete känns inte lika viktigt när människor dör i krig.” Hör vad studenterna Tova och Astrid säger om jämställdhetsfrågan. Foto: Elsa Sandin/SVT

Färre unga bryr sig om jämställdhet: ”Finns mer akuta frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen unga som ser jämställdhet som en av de viktigaste samhällsfrågorna har minskat. Färre kallar sig också feminister.

– När det pågår krig och klimatkriser i världens känns det mer akut än typ lika lön för lika arbete, säger lärarstudenten Tova Betsén.

Ungdomsbarometern genomför årligen en undersökning baserad på intervjuer med ungdomar i åldern 15–24. Under 2023 intervjuades omkring 15 000 personer.

Jämställdhet inte lika viktigt

Under toppnoteringen 2021 såg 64 procent av unga kvinnor jämställdhet som en av de viktigaste samhällsfrågorna. I höstas minskade siffran till 46 procent enligt Ungdomsbarometerns rapport.

Ungdomsbarometern

– För mig är det världspolitiska läget den viktigaste frågan just nu, säger 26-åriga lärarstudenten Astrid Lagerqvist.

23-åriga Tova Betsén, håller med.

– Att människor dör i krig och klimatförändringar är ju också en jämställdhetsfråga, som känns mer akut än att alla ska få gratis mensskydd på skoltoaletterna, säger Tova Betsén.

Vågar inte kalla sig feminist

Förutom minskat intresse för jämställdhet har andelen personer som kallar sig feminist minskat. År 2023 var siffran 23 procent, till skillnad från 30 procent år 2021.

– Många kanske inte vågar kalla sig feminist utan tycker det är avskräckande, ”då är jag bara manshatare” kanske man tänker, säger lärarstudenten Astrid Lagerqvist.

ungdomarnas viktigaste fråga

De viktigaste frågorna för 15-24 åringar år 2023. Skillnad från 2022 i parentes.

  1. Ökade resurser till sjukvård och omsorg, 45% (-7%)
  2. Ökade resurser till skolan, 35% (+5%)
  3. Miljö-och klimatfrågor, 34% (-14%)
  4. Ökade resurser till polisen och brottsbekämpning, 33% (-2%)
  5. Ökad jämställdhet mellan könen, 29% (-14%)

Källa: Ungdomsbarometern 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet