Ungdomar i åldern 16-24 år är mer oroliga över sin privatekonomi. Det visar Ungdomsbarometerns senaste ”Generationsrapport”. Inflationen och sociala medier lyfts som pådrivande faktorer – där unga strävar efter att framstå som framgångsrika och rika.
Denna trend syns även i Uppsala där ungdomar ses på ”aktiefika”. Förutom att dricka kaffe diskuterar man där olika investeringar som kan bättra på det egna sparandet.
– Jag tror att allt som sker på sociala medier har fått folk att tänka man ska bli ekonomiskt oberoende, säger den 18-årige aktiespararen William Grip.
Fler söker sig till ekonomiprogram
Just nu pågår gymnasievalet i Uppsala där trenden också syns. Ekonomiprogrammet har nu överträffat samhällsprogrammet som det vanligaste förstahandsvalet, enligt statistik från Skolverket.
Amanda Nordengren, 19, är en av deltagarna på aktiefikat och berättar att det märks att många vill slippa en ekonomisk stress.
– Så kände jag när jag flyttade hemifrån: Man vill slippa oroa sig för framtiden om man blir av med jobbet, säger hon.
I klippet: mer om de unga aktiespararnas tankar om det ekonomiska läget.
Mer om Generationsrapporten
- Fler än 6 av 10 säger att de stressar över sin ekonomi minst en gång i veckan.
- Att tjäna pengar är det viktigaste just nu, det anger fler än hälften av ungdomarna i studien och materialism lyfts som en etablerad trend.
- Ekonomiska frågor är särskilt viktiga bland killar – de vill i högre utsträckning se sänkta skatter, ökad tillväxt och bättre energipolitik.
- Tjejer vill se mer resurser till välfärden.
- Totalt har över 15 000 15-24-åringar deltagit i studien.
Källa: Ungdomsbarometern