När världen utanför är orolig riktas ungdomarnas fokus inåt, mot vänner, familj och den egna ekonomiska tryggheten. Detta enligt Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 som bygger på intervjuer med 15 000 ungdomar mellan 15 och 24 år.
Tre av fyra unga upplever enligt rapporten att de står ganska eller väldigt nära sina föräldrar, något som de studenter i Uppsala som SVT pratar med känner igen sig i.
– Jag ringer dem eller så ringer de mig nästan varje dag, säger studenten Gustaf.
Unga vill uppfattas som rika
Ekonomin är ett stressmoment för många unga, fler än sex av tio säger att de stressar över ekonomin minst en gång i veckan. Och när det gäller ekonomin uppger fler än hälften att tjäna pengar är det viktigaste för dem just nu. Enligt rapportmakarna är materialismens återkomst en etablerad trend bland unga.
Jessica Åkerström, analyschef på Ungdomsbarometern, säger i en kommentar till rapporten att det finns två olika aspekter när det gäller ekonomin.
– Det ena är lågkonjunkturen som gör att många känner sig tvungna att agera mer ekonomiskt medvetet. Det andra är en statusaspekt där fler unga vill uppfattas som framgångsrika, självständiga och rika. Och i sociala medier syns flera trender som handlar om att visa upp ett framgångsrikt yttre.
MER OM GENERATIONSRAPPORTEN 2024
Generation Z kallas den generation som är födda mellan 1996-2010. De är uppväxta med smarta telefoner och i ett samhälle som är mer heterogent och mångkulturellt än tidigare. Präglas av en oroligare omvärld under uppväxten och är mer trygghetssökande.
Samhällspolitik
Andelen unga som är intresserade av samhällspolitik har minskat från 50 procent till 38 procent 2023. 56 procent tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblemen, och tron på demokrati minskar.
Jämställdhet och klimatet
Andelen tjejer som uppger jämställdhet som en av de viktigaste samhällsfrågorna har minskat från 64 procent 2021 till 46 procent 2023. Färre identifierar sig som antirasist, feminist eller miljövän och de som tycker att Miljö och klimat är en av de viktigaste frågorna har minskat från 48 procent 2021 till 34 procent 2023.
Trygghet och privatekonomi
58 procent uppfattar livet som tryggt 2023 jämfört med 71 procent 2019. Fler än sex av tio säger att de stressar över sin ekonomi minst en gång i veckan.
Hälsa och livskvalitet
Trots det starka intresset för träning, kost och hälsa är ohälsotalen höga. Främst inom psykisk ohälsa, bland annat på grund av pressen att uppnå ideal kopplat till hälsa och träning. 74 procent stressar flera gånger i veckan över krav som de ställer på sig själva.
Samtidigt väljer fler unga än någonsin tidigare att identifiera sig med begreppet livsnjutare.